Oxigenul se află peste tot în jurul nostru. El formează aproximativ o cincime din tot aerul.
Oamenii au grupuri speciale de celule care îi ajută să absoarbă oxigenul. Acestea se găsesc în plămâni. Noi inspirăm oxigen prin plămâni, iar de acolo el ajunge în fluxul sanguin și, apoi, în toate părțile corpului. Procesul de respirație încarcă celulele cu oxigen pentru viitoarea respirație.
Oxigenul transportat de sânge reprezintă o parte din aerul pe care îl respirăm. De obicei, aerul intră în corp prin nas și este curățat și încălzit până să ajungă la gât. Din gât, aerul trece prin laringe, ajunge în trahee și, apoi, în plămâni.
În zona pieptului, traheea se divide în tuburi numite bronhii. Fiecare tub duce la unul dintre plămâni. Acolo, tuburile se împart în altele din ce în ce mai mici. Fiecare dintre tuburile de dimensiunile cele mai mici se deschid într-un grup de saci de aer, grupate precum strugurii și acoperite cu o rețea subțire de capilare.
Sângele purtător de reziduuri este pompat din inimă către capilarele din sacii de aer. Aici are loc un schimb rapid. Gazele reziduale – dioxid de carbon – trec prin pereții capilarelor pielii înspre sacii de aer. Oxigenul din sacii de aer ajung în capilare și în celulele roșii ale sângelui. Acum, sângele are oxigen și se deplasează pe partea stângă a inimii. De aici încolo, inima pomează sângele cu oxigen către toate celulele corpului.