Cum arată o masă tradiţională din Italia? – FOTO
Bucataria italiana este caracterizata de gusturile sale rustice, originale, cu nenumarate retete traditionale, fiecare cu propria sa istorie culinara. In italia, fiecare regiune este populara pentru o reteta distincta, insa pentru fiecare in parte exista nenumarate versiuni, datorita varietatii de plante aromatice si ingrediente prin care se pot imbogatii gusturile, dar si pasiunii pentru gastronomie ce ii caracterizeaza pe italieni.
Ingredientele care fac deliciul acestei bucatarii sunt in primul rand uleiul de masline, spaghetele, legume variate (precum usturoi, sparanghel, ciuperci, dovleac, spanac, ceapa, rosie), mai multe tipuri de carne (porc, vita si miel, pasare – cea mai des intalnita fiind carnea de pui, dar si de rata, prepelita si cocos de munte) si sa nu uitam de celebrele branzeturi, ce joaca un rol esential in obtinerea gusturilor italienesti perfecte, cum ar fi parmezan, pecorino, ricotta si mozzarella. Fructele de mare sunt de asemenea, o parte importanta in universul culinar italienesc, cele mai populare ingrediente fiind ton, anchois, peste-spada, somon, creveti, crab, calamar, scoici si midii.
Este foarte interesanta structura meniului traditional italienesc ce consta in patru etape: Antipasto: Un aperitiv ce contine o selectie de legume proaspete, legume la gratar, branza, paine si mezeluri. Primo: Se serveste spaghete sau risotto. De exemplu, spaghete Carbonara, spaghete cu scoici, spaghete cu sos pesto sau spaghete tagliatelle cu sos Ragu Bolognese sunt preparate des intalnite la primul fel principal de mancare italienesc. Secondo: include intotdeauna carne sau peste, consumate impreuna cu un „contorno” (garnitura) de cartofi sau salata. Dolce: Un desert, precum tiramisu, panna cotta, inghetata, tort sau fructe, care este urmat apoi, desigur, de cafea. Italienii nu beau cappucino dupa cina, fiind considerata cafeaua „de dimineata”.
„Super-alimente” din Italia
In Italia, selectia ingredientelor joaca un rol important in gastronomie si datorita beneficiilor pentru sanatate. Nenumarate fructe si legume proaspete, precum si o varietate de uleiuri sanatoase si peste proaspat joaca roluri importante in bucataria italiana traditionala.
1. Uleiul de masline contine acizi grasi sanatosi, cum ar fi Omega 6, dar si vitamina E. Aceasta poate reduce riscul imbolnavirii de cancer, boli de inima si reumatism.
2. Rosiile contin licopen si vitamina E, care stimuleaza sistemul imunitar. Alegeti intotdeauna rosiile care au cea mai accentuata culoare, pentru ca ele au o concentratie mai mare de licopen.
3. Lamaile sunt alcaline si ajuta la neutralizarea organismului. Ele pot reduce riscul imbolnavirii de cancer, stimuleaza sistemul imunitar si contribuie la combaterea inflamatiilor.
Delicatese traditionale din Italia
Bruschete cu crema de ricotta, prosciutto si lamaie- Coaceti paine si apoi preparati o crema fina cu ricotta, ulei de masline, ierburi, lamaie si un varf de cutit de sare de mare. Ungeti feliile de paine cu crema, adaugati o felie de prosciutto si condimentati cu oregano proaspat si coaja de lamaie.
Ravioli cu dovleac, branza gorgonzola si unt de salvie- Amestecati aluatul de paste. Lasati sa se odihneasca in frigider timp de 45 de minute. Caliti la foc mediu sucul de fructe, ceapa, usturoiul, salvia si dovleacul, pana cand acesta din urma se inmoaie. Mixati amestecul pana obtineti un piureu si lasati-l sa se raceasca. Utilizati accesoriul de facut paste pentru a face foile de spaghete. Umpleti foile cu compozitia de dovleac si introduceti la cuptor, la functia de preparare la abur. Se serveste cu unt de salvie, nuci, piper negru si parmezan.
Chiftele coapte la cuptor cu ierburi si sos de rosii si usturoi- Folosindu-va mainile, amestecati intr-un castron mare, pesmet, lapte, carne de vita, pecorino, rozmarin, galbenus de ou, sare si piper negru. Formati din amestec, chiftelute pe care le umpleti cu mozzarella. Prajiti-le pentru putin timp intr-o tigaie si apoi coaceti-le la cuptor, impreuna cu sosul de rosii, timp de aproximativ 25 de minute.
Tort cu crema de ricotta, lamaie, rozmarin si migdale- Bateti ouale si zaharul pana obtineti o crema fina, cu ajutorul Kitchen Asisstant. Adaugati restul ingredientelor putin cate putin, pana cand se combina intr-un aluat neted. Puneti aluatul intr-un vas termorezistent si lasati sa se coaca pana obtineti o culoare aurie-maro a compozitiei. Decorati cu zahar pudra si o crenguta de rozmarin