În fotografie apar scriitorul Ion Creangă, în vârstă de 48 de ani la vremea respectivă, profesorul Alexandru C. Cuza și istoricul Nicolai Andriescu-Bogdan.
QUIZ – În ce țări este permisă biciuirea soțiilor, de Paște?
Este vorba despre o copie după o ferotipie realizată în 1885, la Slănic Moldova, unde Creangă se afla la tratament, se arată pe site-ul Muzeului.
Foto: Muzeul Literaturii Române Iași
Povestea fotografiei este istorisită de Andriescu-Bogdan în „Povești și bazaconii din Moldova”: „Într-una din zile, venind un fotograf care poza pe tinichea – fotografie așa-zisă americană – invitai de mai multe ori pe Creangă să-și scoată poza. Dar mai totdeauna îmi răspundea: Decât să dau un frăncușor ca să mă vad lat pe tinichea, mai bine cumpăr cu el un coșuleț de brânză sau de păstrăvi și mi-a prii mai bine decât tinicheaua… Într-o zi, însă, aflându-se și cu dl. A.C. Cuza, îl hotărâi să ne pozăm tustrei în grupă; ne așezarăm într-un tufiș de lângă sala de cură, Creangă stând în picioare, îndărăt și noi pe o bancă, eu la stânga, Cuza la dreapta lui”.
Pe spatele fotografiei sunt trecute câteva însemnări și o dedicație: „Lui V.A. Gheorghiță// 15/28 Februarie 1914// Iași// Radu Manoliu; Copie după originalul din 1885 la// Slănicul din Moldova// A.C. Cuza, I. Creangă, P. Bogdan”.