Cum afectează sindromul zombi copiii din Uganda
Nancy Lamwaka este unul dintre copiii care suferă de afecțiunea numită zombi și are vânătăi pe tot corpul, deoarece nu poate recunoaște pericolul.
În fiecare dimineață, mama fetei o leagă de un copac, susținând că acesta este singurul mod în care își poate ține fiica sub control astfel încât ea să nu își facă singură rău.
La 12 ani, Nancy nu mai poate vorbi, are des convulsii, iar atunci când este lăsată nesupravegheată riscă să se rătăcească.
Copiii din Uganda, afectati de „boala zombi”
Nancy suferă de această boală de opt ani, are crize de cinci ori pe zi, iar sănătatea ei se deteriorează pe zi ce trece. „Sindromul zombi” este întâlnit în rândul a peste 3.000 de copii, cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani, potrivit datelor autorităților din Uganda. În ultimii trei ani, în jur de 200 de copii au murit din cauza acestei boli misterioase.
Sindromul a fost descoperit în anul 1962, în Tanzania. Deși au trecut 50 de ani de la identificarea bolii, oamenii de știință din domeniul medical nu au putut descoperi un tratament împotriva acesteia. Există doar o teorie potrivit căreia musca țețe ar putea transmite prin înțepătură un parazit copiilor.
Autor: Gabriela Voicu