Cum acționează paralizia cerebrală la copii?
Aceasta se întâmplă atunci când una dintre cele trei zone principale ale creierului, care controlează activitatea musculară, este avariată.
O astfel de zonă din creier este cortexul motor. După ce sunt plănuite, aici încep, în mod controlat, toate mișcările. Atunci când este cortexul motor este afectat, apare o rigiditate în mușchi.
Un grup de celule nervoase din creier, numite ganglioni bazali, rețin sau restrâng activitatea anumitor categorii de mușchi. Atunci când acestă zonă este deteriorată, apar mișcări neplanificate ale mușchilor. Aceastea se pot materializa în mișcări lente, contorsionate și răsucite ale brațelor. Sau pot fi agitații ușoare ori convulsii violente.
Paralizia cerebrală are multe cauze. Creierul nu se dezvoltă corespunzător, înainte de naștere. Mama se poate îmbolnăvi sau răni, pe perioada sarcinii. Creierul poate fi vătămat în timpul nașterii. Respirația dificilă de după naștere poate opri traseul oxigenului în sânge și poate vătăma celulele nervoase.
Tratamentul este un proces lung, lent și continuu. Trebuie să realizăm că scopul lui nu este de a readuce copilul la condiții normale de viață, ci să îl facă util pentru sine însuși și oamenii din jur, pentru a-l face mai fericit. Antrenamentul mușchilor este cea mai bună formă de a trata copii cu paralizie cerebrală. De asemenea, este important să facem copilul să se simtă acceptat de cei din jur.