Cu sula-n carte

16 01. 2004, 12:10
BIHOREANUL dezleaga ițele unei afaceri ce pune nevoile unui patron mai presus de interesele generale ale comunitații locale. Deoarece un cunoscut om de afaceri oradean s-a pus de-a curmezișul dezvoltarii Bibliotecii Județene, neprețuitul


BIHOREANUL dezleaga ițele unei afaceri ce pune nevoile unui patron mai presus de interesele generale ale comunitații locale.

Deoarece un cunoscut om de afaceri oradean s-a pus de-a curmezișul dezvoltarii Bibliotecii Județene, neprețuitul patrimoniu de carte al Bihorului risca sa ramâna pe strazi.

Situație limita

Biblioteca Județeana „Gheorghe Șincai” e la un pas de a fi pusa în strada. Dupa ani de procese și tergiversari, proprietarul cladirii din Piața Unirii, Episcopia Greco-Catolica, someaza instituția sa-i retrocedeze toate spațiile. Situația e aproape disperata. Sute de mii de volume sunt la un pas de a ramâne sub cerul liber, asta în timp ce autoritațile sunt mai preocupate de campania electorala decât de gasirea unei soluții.

Constantin Malinaș , directorul bibliotecii, spune ca a solicitat în zadar Consiliului municipal și personal primarului Petru Filip sa continue eliberarea spațiilor din cladirea ce adapostește noul sediu al Bibliotecii, pentru a-și putea muta acolo bogatul patrimoniu.

„Dincolo de promisiunile facute de domnul primar, exista și doua hotarâri ale Consililului Local care dovedesc, fara putința de tagada, intenția autoritaților de a dezvolta o noua biblioteca în imobilele din Piața 1 Decembrie nr. 12 și Aleea Gojdu nr. 5”, spune directorul.

E vorba de o hotarâre din martie 2003, privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu, care spune limpede ca biblioteca se va dezvolta în spațiile celor doua cladiri, în vreme ce o alta, din mai același an, atribuie bibliotecii curtea imobilului, în folosința gratuita.

Panglici de partid

Au trecut 18 luni de când primarul Filip și președintele Seremi taiau panglica noii biblioteci. Deși treaba nu era nici pe departe gata, politicienii PD parca au uitat promisiunile facute. De atunci încoace directorul Malinaș tot cere Primariei sa-și mute chiriașii din cladirea destinata bibliotecii.

Trei apartamente sunt deținute de persoane fizice, în vreme ce o parte din parter și subsolul, aproape 800 mp, aparțin omului de afaceri Radu Pentie. Zbaterile directorului au fost zadarnice. Abia recent Malinaș a aflat de ce. Tocmai în zilele în care taia panglica noii biblioteci primarul Petru Filip semna prelungirea contractului de închiriere pentru cei 774,56 mp ai firmei Rada Exim.

Contract cu bube

Relațiile contractuale dintre Primarie și Radu Pentie, cunoscut simpatizant și sponsor al PD Bihor, șchioapata. Pentie a devenit chiriaș al Primariei în 1990, contractul fiind încheiat atunci în nume propriu și nu pe vreuna din firmele acestuia. Noul contract, datat 1 noiembrie 2002, are practic alt titular, în locul afaceristului aparând firma acestuia, Rada Exim. În aceasta noua situație, când practic exista un alt chiriaș, ar fi fost firesc ca municipalitatea sa scoata spațiul la licitație publica și nu sa-l transfere în folosul unei persoane juridice.

Asta nu e tot. Conform articolului 6 litera f, contractul se reziliaza unilateral de Primarie „în cazul în care chiriașul nu și-a îndeplinit obligațiile de plata a chiriei, inclusiv majorarile de întârziere aferente, timp de 2 luni consecutiv”. Ar fi fost cel mai bun argument pentru a face loc bibliotecii, însa n-a existat, se pare, „voința politica”.

S-a gasit, dimpotriva, destula energie pentru o hotarâre de Consiliu care sa scuteasca firma lui Pentie de la plata chiriei și penalitaților aferente lunilor decembrie 2002 și ianuarie-februarie 2003, adica mai bine de 60.000.000 lei! Culmea e ca, în ciuda acestui fapt, patronul a continuat sa acumuleze datorii: la 26 martie 2004, firma sa datora din nou chiria pe mai multe luni, plus penalitați, total: 93.498.688 lei!

„Sunt la zi!”

Bunavoința de care au dat dovada aleșii îi îngaduie azi lui Pentie sa susțina ca este la zi cu plata chiriei și sa se gândeasca cum sa devina proprietar al spațiului.

„E normal, chiar toata cladirea intra în planurile mele de dezvoltare. Aș fi vrut sa o cumpar”, spune el.

Radu Pentie îi reproșeaza lui Constantin Malinaș ca, deși face parte din CL, „sta prost cu informațiile”. Patronul spune ca, din pricina lucrarilor de renovare a cladirii (efectuate din bugetul județului!), nu a avut acces la depozitul din imobil timp de 6 luni. „Simplu, n-am platit chiria pentru ca nu am putut folosi acel depozit!”, spune omul de afaceri când e întrebat de restanțe.

Totuși, Pentie e dispus sa se mute. Numai ca pretinde, în schimb, un spațiu la fel de central și echivalent ca suprafața. „Sa-mi dea Primaria un sediu pe strada Republicii!”, spune patronul, fara sa-i treaca prin cap ca e cam pretențios sa ceri spațiu pe Corso pentru un depozit de sucuri și ape minerale.

Intervenție disperata

Fiind presat sa se mute, consilierul director de bibilioteca a inițiat un proiect de hotarâre prin care cere rezilierea contractului municipalitații cu Rada Exim. Malinaș propune ca patronului sa-i fie oferite alte spații, pentru care actualii chiriași nu și-au formulat intenția de a le cumpara.

Reprezentanți ai tuturor partidelor din Consiliu, în numar de 25, au semnat în favoarea inițiativei și, totuși, punerea ei pe ordinea de zi a fost amânata, în ciuda faptului ca bibliotecarii au început deja sa împacheteze carțile. Poftim, cultura!

Uitarea-i omeneasca

Prins la mijloc între interesele bibliotecii și ale amicului sau politic, primarul Petru Filip pretinde ca nu cunoaște amanuntele acestui surd razboi.

„Știu doar ca biblioteca are nevoie de spațiu. O parte din probleme s-au rezolvat prin acordarea terenului din curte”, spune primarul, ca și cum carțile ar putea fi depozitate sub cerul liber.

Filip nu-și mai amintește nici de hotarârea de Consiliu care vorbește despre extinderea bibliotecii în cele doua cladiri învecinate din Piața 1 Decembrie și Aleea Gojdu. Interesant e ca, în schimb, știe precis ca „domnul Radu Pentie vrea sa cumpere depozitul”.

Mai mult, dupa ce municipalitatea și Consiliul Județean au investit miliarde în noul sediu al bibliotecii, primarul lanseaza, în premiera, ideea mutarii acesteia. Edilul-șef a declarat BIHOREANULUI ca una din prioritațile urmatorului sau mandat va fi construirea unui centru cultural care sa cuprinda biblioteca, o sala de spectacole etc. Unde, din ce bani, când? – e alta poveste…

Florin Budea
[Bihoreanul]