Cu speranța în sânge

Apropo.ro / 19.12.2001, 15:51
Cu speranța în sânge
de Paul Golban De la sfârșitul anului '97, majoritatea copiilor și adolescenților diabetici și hemofilici români se simt mult mai bine dupa ce au trecut prin "Centrul clinic de evaluare și recuperare Buziaș". Cladirea spitalului, așezata lânga

de Paul Golban

De la sfârșitul anului ’97, majoritatea copiilor și adolescenților diabetici și hemofilici români se simt mult mai bine dupa ce au trecut prin „Centrul clinic de evaluare și recuperare Buziaș”. Cladirea spitalului, așezata lânga hotelurile stațiunii, poate fi ușor confundata cu unul dintre acestea, având o arhitectura placuta și dotari egale cu ale acestora. Mulți au fost sceptici în legatura cu specificul spitalului: cum se poate ca un spital sa trateze doar doua boli? „Doua, dar bine”, spune directorul sputalului, dr. Viorel Șerban.

Proiectul

Ideea acestui spital a aparut dupa moartea lui Cristian Șerban, fiul actualului director. Lucrarile la cladire au început în ’92 și au durat patru ani, timp în care au fost investiți bani de la fundațiile din strainatate și de la Fundația „Cristian Șerban”. Deși instituția aparține statului, acesta n-a contribuit la finanțare. La început, centrul de recuperare a funcționat ca secție a Spitalului Județean Timișoara. Acum a devenit autonom ca organizare, dar nu și ca finanțare. Angajații sunt platiți de catre Ministerul Sanatații și Familei, iar fondul alocat este primit de la Casa de Asigurari. Patru miliarde de lei, cât primește spitalul anual, nu sunt suficiente pentru activitatea desfașurata aici. Cu toate acestea, rezultatele tratamentului sunt surprinzatoare.

Confortul

Cladirea are o arhitectura placuta și este situata lânga vestitul parc din Buziaș. Ea cuprinde cabinetele medicale complet echipate, camerele pacienților cu câte doua paturi fiecare și mobilier. Spitalul are și teren de tenis, o piscina acoperita, alta în aer liber în faza de construcție, o sala cu mese de biliard și o sala de sport. Toate aceste sunt folosite de catre tinerii internați, de obicei, pe perioade de câte doua saptamâni. În unele seri sunt organizate și petreceri pentru distracția copiilor. În 12 din cele 14 zile de spitalizare, pacienții participa și la cursuri din care afla lucruri esențiale despre boala lor. Înțeleg de unde vine boala și cum pot s-o învinga. Abia din acel moment începe adevarata batalie. Pe care majoritatea reușesc sa o câștige.

Mica familie

Pacienții sunt mulțumiți de condițiile pe care le au la centrul de recuperare și cred ca în nici o alta parte nu le-ar fi mai bine: „de la doctori, la portar toți ne sunt prieteni aici, suntem o mica familie”, declara pacienta Ada Poliș. Bolnavii cred ca, în comparație cu alte spitale, la Buziaș este bine. În timpul liber ei au voie sa joace biliard, sa înoate sau sa joace carți cu prietenii. Cu doi ani în urma, pacienții internați au avut ocazia sa o întâlneasca pe Nicole Johnson, Miss America 1999 – și ea bolnava de diabet, în timpul unei vizite ale ei la spital. Spitalul a fost vizitat anul trecut și de președintele Ion Iliescu.

Vieți salvate

„Am cunoscut un baiat de 27 de ani din Buziaș, bolnav de hemofilie, care timp de 7 ani nu s-a mișcat din pat, nici macar pâna la toaleta. L-am luat mai demult la noi în îngrijire și dupa o vreme a plecat echilibrat. Recent am aflat de el ca nu se mai folosește de baston, iar acum lucreaza în Germania ca asistent medical. Acestea sunt câștigurile adevarate pe care le pot avea”, spune prof. univ. dr. Viorel Șerban.

Hemofilia

Hemofilia este o boala ereditara, transmisa de mama numai baieților, care consta într-o predispoziție spre hemoragie, cauzata de prelungirea timpului de coagulare a sângelui. (Banateanul)