Cu ce hrănim puii de pisică

12 04. 2022, 19:17

Ai cedat rugăminților juniorului familiei și ai decis ca un pui de pisică să vi se alăture. În afară de faptul că sunt foarte jucăuși, pufoși și adorabili, trebuie să știi că puii de pisică au nevoi nutriționale speciale, de care trebuie să ții cont. De aceea, am decis ca în rândurile următoare să îți oferim mai multe informații despre ce înseamnă hrănirea corectă a unui pui de pisică.

Nevoi nutriționale diferite în funcție de vârstă

Fiecare etapă a vieții pisicii tale este însoțită de nevoi nutriționale diferite. Pentru ca mica pufoșenie să fie sănătoasă, activă și jucăușă are nevoie de un anumit tip de hrană, în funcție de vârstă.

0 – 4 săptămâni

Este perioada în care aceștia au nevoie de multe vitamine, minerale și nutrienți necesari pentru dezvoltarea sistemului osos, a organelor și a sistemului muscular. În primele săptămâni se recomandă hrănirea lor prin alăptare, primind mai întâi colostru – care le va stimula imunitatea, și apoi lapte matern. Din momentul în care împlinesc 4 săptămâni se poate începe trecerea către o hrană solidă, mai ales dacă puii încep să se arate interesați de aceasta. Evident, fiind vorba de pui, nu orice tip de hrană este potrivită.

1 – 4 luni

 

Există un tip de hrană, special concepută pentru pisoii de această vârstă, iar din amestec nu lipsesc nici cei 11 aminoacizi de care mica felină are nevoie pentru un sistem muscular puternic, dar și sănătatea blăniței, gheruțelor și a pielii.

Este perioada în care puii de pisică cresc destul de rapid în greutate, dar sunt și foarte jucăuși. Energia lor este la cote maxime, și sunt pur și simplu adorabili. Cu toate acestea, sistemul digestiv nu le este încă prea bine dezvoltat, așa că au nevoie de hrană cu multe calorii. Din nou se recomandă să apelezi la hrana specială pentru ei și să respecți instrucțiunile producătorilor trecute pe ambalaj referitor la cantitatea optimă.

4 – 12 luni

În această perioadă, nevoile calorice pe care le are puiul tău de pisică nu mai sunt chiar atât de ridicate. Este perioada în care dinții de lapte sunt înlocuiți cu cei definitivi, sistemul digestiv este din ce în ce mai puternic. Acum va putea mânca mult mai ușor hrana solidă, dar cu toate acestea nu trebuie să exagerezi și să îi oferi orice. Ai grijă și cum faci trecerea către un nou tip de hrană. Aceasta trebuie făcută treptat, amestecând în proporții variabile hrana de până acum cu cea nouă, până la înlocuirea ei treptată. De asemenea, de fiecare data măsoară cantitățile oferite, deoarece riști ca pisica să aibă problem cu greutatea.

1 an+

Deja de acum nu mai putem vorbi de un pui de pisică, ci de o felină adultă. Hrănirea acesteia se va face ținându-se cont dacă este activă sau mai sedentară, dacă este o pisică de exterior sau interior, este sau nu stertilizată, ce rasă este. Există și anumite nevoi nutriționale de care o pisică are nevoie pentru a fi una sănătoasă și activă, iar hrana oferită trebuie să conțină aminoacizii de care aminteam ceva mai sus, vitaminele A și D dar și alți nutrienți.