|
|
Plenul Consiliului Superior al magistraturii a avizat favorabil, joi, regulamentul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, dupa dezbateri prezidate de președintele Traian Basescu și o suspendare de o ora a ședinței, la sugestia șefului statului.
Traian Basescu a condus lucrarile de joi ale Plenului CSM, conform atribuțiilor constituționale, la ședința fiind prezenți atât ministrul Justiției Monica Macovei, cât și procurorul general al României, Laura Codruța Kovesi.
În deschiderea lucrarilor, Basescu a mulțumit Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru „taxarea” decretului prezidențial privind grațierile din luna noiembrie, considerând ca acesta a avut o poziție justa în acest caz.
Șeful statului a dispus întocmirea decretului de grațiere pentru Radu Cristian Mezea, condamnat la 10 ani închisoare pentru vânzare, distribuire și livrare de droguri, având în vedere avizul favorabil al Ministerului Justiției și faptul ca persoana condamnata a executat patru ani din pedeapsa aplicata de catre instanța de apel.
Președinția – citând din motivarea Ministerului Justiției – arata ca instanța de apel a decis sa îl condamne pe Mezea la 10 ani închisoare, deși instanța de fond îl condamnase doar la trei ani. Acest paragraf a determinat CSM sa ia poziție, afirmând ca la soluționarea unor cereri de grațiere nu se poate face o rejudecare a cauzei prin reevaluarea probelor.
„O asemenea procedura este neconstituționala și înfrânge principiul separației puterilor în stat. Grațierea unor persoane de catre Președintele României este legala, fiind o procedura prevazuta de Constituția României”, aprecia CSM într-un comunicat de presa din 8 noiembrie. CSM aprecia ca președintele României a fost consiliat greșit în ceea ce privește motivarea grațierii, semnata în ziua anterioara.
„Potrivit articolul 126, alineatul 1, din Constituția României «justiția se realizeaza prin Înalta Curte de Casație și Justiție și prin celelalte instanțe judecatorești stabilite de lege», iar respectarea principiului separației puterilor în stat conduce firesc la concluzia ca nu este permis niciunei autoritați administrative, inclusiv celei prezidențiale, sa se substituie unei instanțe judecatorești”, susținea CSM, care nu a criticat motivele sociale avute în vedere de șeful statului, când a emis actul de clemența.
CSM a stabilit ca atitudinea ministrului Justiției de reevaluare a probelor în cazul celor doi grațiați afecteaza sistemul judiciar și credibilitatea acestuia. Totodata, CSM a apreciat ca atitudinea ministrului Monica Macovei este una fara precedent. Membrii CSM au mai stabilit ca în acest caz nu este un conflict de natura constituționala între autoritatea judecatoreasca – reprezentata de CSM și autoritatea prezidențiala.
Dezbaterile din ședința de joi a CSM sunt destinate regulamentului Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, având loc în prezența președintelui Traian Basescu.
Procurorul general Laura Codruța Kovesi a prezentat acest regulament care a ajuns la CSM în urma cu zece zile, el urmând sa fie supus unor modificari în sensul flexibilizarii și reglementarii activitații tuturor procurorilor.
Kovesi a prezentat noua organizare a Parchetului instanței supreme, afirmând ca, din punct de vedre organizatoric, au fost create toate condițiile de funcționare și de asigurare a transparenței în condițiile legii.
Una dintre problemele ridicate cu privire la activitatea Ministerului Public a fost transmiterea informațiilor cu privire la anumite acte de urmarire penala în cadrul unor anchete.
Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Nicolae Popa, a aratat ca grija pastrarii secretului urmaririi penale trebuie sa fie prioritara, fiind necesara apararea poziției judecatorului în situația în care, anterior începerii procesului, parțile implicate și avocații fac aprecieri cu privire la ancheta. Referitor la aceasta problema, Traian Basescu a subliniat ca asemenea situații „îngroapa efectiv procurorii” , „mulți fiind executați public atunci când dosarele sunt declarate false, înainte ca judecatorul sa se pronunțe”.
Președintele a spus ca regulamentul trebuie sa gaseasca formulele ca acest lucru sa nu se mai întâmple și ca instituțiile statului nu ar trebui sa contribuie, prin scurgerile de informații, la supunerea actelor procurorilor judecații publice.
Totodata, Basescu a ridicat problema verificarii tuturor actelor de procedura înainte ca dosarul sa fie trimis în instanța, el invocând numeroasele cazuri în care procesele au fost pierdute pe probleme procedurale.
Cu privire la aceasta observație, Kovesi a replicat ca informațiile nu survin neaparat din cadrul Parchetului – aici fiind asigurata transparența prin birourile de presa -, ci din surse exterioare instituției, respectiv avocați.
Președintele Curții de Apel București, Dan Lupașcu, a invocat faptul ca nu a avut acces la studierea regulamentului pâna joi, apreciind ca, oricum, documentul este o reglementare secundara și ca problemele de procedura trebuie rezolvate prin Codul Penal și prin Codul de Procedura Penala.
Monica Macovei a replicat ca nu este vina nimanui ca regulamentul nu a fost vazut de toți membrii CSM, exprimându-și speranța ca acest document va fi avizat favorabil de membrii Consilului.
Ședința Plenului CSM a fost suspendata, pentru o ora, la sugestia președintelui Traian Basescu, timp în care membrii Consiliului care nu au citit regulamentul Parchetului instanței supreme sa faca acest lucru.
Președintele a facut aceasta propunere dupa ce un alt membru al CSM, dupa președintele Curții de Apel București, Dan Lupașcu, a spus ca nu a citit documentul supus spre avizare Plenului CSM. Anca Harașteanu a afirmat ca, în aceasta situație, nu poate semna un act pe care nu îl cunoaște.
Mediafax