CSAT discuta, miercuri, despre contractul de privatizare a Petrom

22 11. 2006, 10:36
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) se întruneste, miercuri, la ora 15.00, pentru a discuta despre contractul de privatizare a Petrom, privatizarile societatilor de distributie a energiei, resursele energetice pentru iarna, preturile de achizitii la import. Pe ordinea de zi

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) se întruneste, miercuri, la ora 15.00, pentru a discuta despre contractul de privatizare a Petrom, privatizarile societatilor de distributie a energiei, resursele energetice pentru iarna, preturile de achizitii la import.

Pe ordinea de zi figureaza prezentarea contractului de privatizare a Petrom si a societatilor de distributie a energiei, inclusiv studiul de consultanta pentru privatizare, resursele energetice pentru iarna: stocuri, contracte pentru achizitii de carbune si gaze; prezentarea si analizarea preturilor de achizitii la import, precum si analiza efectelor procesului de privatizare asupra securitatii energetice si a economiei nationale.

Presedintele Traian Basescu a declarat, saptamâna trecuta, ca a cerut Ministerului Economiei si Comertului documentatie în legatura cu privatizarile din domeniul energetic.

Seful statului a mai declarat ca va cere în sedinta CSAT si elaborarea unei noi strategii energetice, care sa tina cont de resursele României. „Voi introduce în CSAT tema legata de elaborarea unei noi strategii energetice, care sa tina cont de resursele României: carbune, nucleara, hidro”, a afirmat Basescu.

El a mai spus ca, în urma cu o luna, i-a cerut ministrului Economiei sa nu accelereze procesul de privatizare la companiile din domeniul energiei, mai ales la Romgaz, proces care sa fie reluat dupa o analiza a rezultatelor privatizarilor în domeniu, inclusiv a Petrom.

Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a afirmat, la rândul sau, ca în sedinta CSAT vor avea loc discutii privind clauzele din contractul de privatizare a Petrom, printre care si nivelul redeventei si pe partea de fiscalitate aplicata companiei.

„Este clar ca anumite clauze din contractul de privatizare nu sunt dintre cele mai bune sau care nu ne fac extrem de fericiti, si e vorba aici de partea de redeventa si de partea de fiscalitate care se poate aplica Petrom”, a spus Seres.

Seful statului s-a întâlnit, luni, cu primul-ministru, la Palatul Victoria, pentru a discuta detaliile sedintei CSAT.

Tot luni, Traian Basescu s-a întâlnit cu presedintele grupului austriac OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, care si-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu Guvernul în vederea gasirii unor solutii pentru diminuarea efectelor sociale ale majorarii preturilor la energie.

Marti, premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca Guvernul intentioneaza sa înfiinteze un Fond de ajutor social pentru consumatorii casnici de gaze, la care compania OMV ar urma sa contribuie financiar pentru subventionarea unei parti din factura, astfel încât preturile la gaze sa poata fi mentinute la nivelul actual pâna la finele anului 2008.

El a precizat ca aceasta este una dintre variantele discutate, marti, cu Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele grupului austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, iar o formula care sa corespunda cadrului legal va fi definitivata, prin negocieri, de o echipa guvernamentala formata din ministrul Economiei si Comertului, ministrul Finantelor si reprezentanti ai OPSPI, pe de-o parte, si de oficiali ai OMV si Petrom, pe de alta parte.

Marti seara, la un forum pe teme energetice, presedintele Traian Basescu a afirmat ca statul ar putea obliga societatile petroliere cu profituri mari în urma vânzarii de energie catre populatie „sa întoarca” o parte din bani catre fonduri sociale, în cazul în care aceste companii nu ar decide singure acest lucru.

Seful statului a explicat ca exista momente în care, în urma unor conjuncturi favorabile ale pietei, o societate petroliera ajunge sa aiba profituri foarte mari în urma vânzarii de produse energetice catre populatie.

„Sigur, îi spui cetateanului, fie ca e bulgar, fie ca e francez sau român, îi spui: «Îmi pare rau, s-a marit pretul la gaze pentru ca piata a crescut»”, a spus Basescu.

El a precizat ca, în astfel de situatii, în mod normal exista doua variante: societatea în cauza, din proprie initiativa, se obliga sa verse o parte din profit în fonduri sociale destinate sustinerii celor afectati de cresterea preturilor, fie, daca societatea nu initiaza acest demers, statul creeaza o lege care obliga societatile aflate în situatia mentionata, sa faca acest lucru.

„În astfel de situatii sunt doua alternative: ori compania vine singura si spune «Vreau sa am o contributie la un fond social» (…), fie statul produce o lege în care introduce obligatia întoarcerii unei sume din profit, urmând sa se ocupe de cei afectati conjunctural de explozia preturilor”, a spus Basescu.

El a precizat ca societatile petroliere pot avea ele initiativa de a contribui la fonduri sociale pentru ca obtin, în anumite conjuncturi, profituri uriase vânzând gaze, benzina si motorina catre populatie.

„Important este ca suma pe care o pune în acest fond sa se îndrepte catre cei care au fost afectati de aceste preturi. Pentru ca nu are rost sa-l sustinem pe domnul Copos. Daca tine Rapidul, nu poate fi afectat de cresterea preturilor la gaze. Am spus Copos pentru ca stiu ca nu se supara. As fi putut spune Patriciu”, a spus Basescu.

Conform presedintelui, legea pe care, în cazul amintit, statul ar trebui sa o initieze, s-ar putea numi „Legea de excedent pe profit”.

La sosirea la forum, Basescu a fost asteptat la intrare de ministrul Codrut Seres, pe care l-a întrebat, râzând: „Ce, ma, ti-e frica ca facem CSAT pentru tine?”, la care ministrul nu i-a raspuns.

Presedintele PC, Dan Voiculescu, declarase, marti, ca spera ca gestul presedintelui Traian Basescu de a convoca CSAT nu este un motiv pentru acesta de a lovi în Partidul Conservator si în ministrul Codrut Seres, mentionând ca, în cazul unor „actiuni subversive”, conservatorii vor riposta.

„Noi credem ca CSAT nu a fost convocat de presedintele Traian Basescu pentru PC. Speram ca mâine (n.r. – miercuri) nu va încerca din nou sa faca un show mediatic si sa îl scoata vinovat pe ministrul Codrut Seres”, a declarat Dan Voiculescu.

„Poate se încearca sa se gaseasca un tap ispasitor pentru CSAT-ul de mâine, pentru ca sunt de la PC sau pentru ca sunt tânar”, a spus, la rândul sau, ministrul Economiei, Codrut Seres.

Mediafax