Faptul ca pe multe piete inflatia este superioara dobanzilor conduce la asumarea mai multor riscuri de catre investitori, pe care multi dintre acestia nu vor sa si le asume.
Astfel, foarte multi oameni bogati, si nu neaparat cei mai varstnici, ci si cei speriati de evolutiile financiare din ultimul timp, se concentreaza pe „portofolii de criza”, menite a conserva averile in cazul unei „catastrofe globale„.
Potrivit lui Ivan Adamovich, director in cadrul bancii elvetiene Wegelin, un astfel de „portofoliu de criza” aloca o treime din bani pentru aur, o treime pentru actiuni defensive si diversificate si o treime titlurilor tarilor dezvoltate ultra sigure.
Alti bancheri recomanda clientilor lor sa isi micsoreze portofoliul de actiuni, ale caror valori pot suferi modificari importante intr-un timp scurt si sa se axeze pe active cum ar fi proprietatile.
O astfel de miscare se observa la miliardarii arabi, dintre care o buna parte au ales sa investeasca in proprietati rezidentiale top-end si comerciale din Londra si alte capitale europene, cum ar fi Parisul, spune James Fleming, director in cadrul Coutts, divizia de private banking a Royal Bank of Scotland, care explica acest fenomen: „Pot vedea si atinge cladirile. Acest lucru le da un sentiment de stabilitate„.