Cristian Tabara spune povestea ceangailor, la Pro TV
Traiesc in Moldova, in judetele Bacau si Neamt, au o istorie pe care nici ei nu o cunosc prea bine, vorbesc un grai aparte al limbii maghiare, iar populatia romaneasca stie foarte putine lucruri despre ei.
Acestia sunt ceangaii, in mijlocul carora se afla Cristian Tabara in editia din 16 decembrie a emisiunii “Te vezi la Stirile Pro Tv”, care va fi difuzata de la ora 13:15.
Satul Lespezi, comuna Garleni. Aici este concentrata o comunitate de ceangai aflata in zi de sarbatoare, caci Asociatia maghiarilor ceangai a organizat un concurs de cantece traditionale.
Cristian Tabara a incercat sa afle de la acestia cateva lucruri despre originea si identitatea ceangailor, insa pentru oamenii simpli acestea se confunda cu legenda.
Ceangaii sunt perfect integrati in Romania, insa in ultima vreme se incearca si o reapropiere de cultura si limba maghiara. Desi persoanele adulte vorbesc ceangaieste, copiii nu folosesc si multi dintre ei nici nu mai inteleg acest grai.
“Suntem un fel de corcituri”, cred ceangaii, care, referitor la identitatea lor cred ca “nici unguri nu suntem cum trebuie, nici romani, dar bani putem cheltui romaneste foarte bine… “
Un singur lucru este foarte clar pentru ceangai – identitatea lor este in primul rand una religioasa.
“Neamul” de la care se revendica ceangaii este cel catolic, iar “descendenta” lor, una spirituala. Iar daca la recensamint acestia se declara romani, daca recensamantul e facut de romani si maghiari, daca este facut de Asociatia magiarilor ceangai, aceasta comunitate are o singura constanta: romano-catolicismul.
Lasand disputele referitoare la originea si limba lor in seama lingvistilor, istoricilor si a altor specialisti, ceangaii au reusit sa armonizeze, cu intelepciune, elementele romanesti cu cele maghiare.
Asa se face ca, in aceasta comunitate, exista ceangai pe care-i cheama Ion, Anton, sau Petrica, si care marturisesc, intr-un grai al limbii magiare, ca sant romani de cand se stiu.