Cristian Tabără, printre polonezii din Bucovina
Oficial, aproape 4000 de polonezi trăiesc astăzi în ţara noastră, majoritatea în judeţul Suceava, dar şi în Bucureşti, Timiş şi Hunedoara. Însă în realitate, potrivit statisticilor “Dom Polski”, Uniunea polonezilor din România, numărul acestora s-ar ridica la aproximativ 10.000.
În secolul al XVIII-lea, o dată cu începuturile exploatării sării în mina de la Cacica, foarte mulţi specialişti polonezi au venit în Bucovina. Tot acolo, în mina de sare de la Cacica, a fost şi primul loc de rugăciune din zonă – într-o mică încăpere, cioplită manual, s-a înălţat o cruce de sare căreia i se închinau şi catolicii şi ortodocşii deopotrivă.
În mină se găseşte chiar şi un mic lac artificial, pe care lumea bună obişnuia să se plimbe în două bărcuţe minuscule trase de mineri. Chiar şi regele Carol a încercat acest tip de distracţie atunci cînd a vizitat minele de la Cacica.
Însă comunitatea polonezilor din Bucovina înseamnă mult mai mult decît minele de sare de la Cacica. Înseamnă spiritualitate – adică biserica datînd de la începutul secolului al XIX-lea, dar şi tradiţie, menţinută prin eforturile ansamblului Solonceaka şi, bineînţeles, bigos – mîncarea tradiţională poloneză ce tronează pe mese în zilele de sărbătoare.
Te vezi la Ştirile PRO TV – duminică, 13.15, PRO TV