Creionul dulgher aduce exporturi de 500.000 de dolari

24 04. 2002, 18:11
Într-o lume a calculatoarelor, exista o fabrica în Romania care a vandut anul trecut creioane din lemn de aproape un milion de dolari. Societatea Euro Pencils din Sibiu a înregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 30,98 miliarde de lei și o pierdere de 298,5 milioane de lei. Firma

Într-o lume a calculatoarelor, exista o fabrica în Romania care a vandut anul trecut creioane din lemn de aproape un milion de dolari. Societatea Euro Pencils din Sibiu a înregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 30,98 miliarde de lei și o pierdere de 298,5 milioane de lei.

Firma exporta 70% din producția sa în Uniunea Europeana. „Aproximativ 60-70% din exporturile noastre sunt reprezentate de creionul dulgher, un produs care deși nu se gasește în Romania, nici nu este cautat.

Cand intri într-un atelier de tamplarie, vezi un ciot de creion de parca ar fi ceva foarte prețios”, a declarat Gheorghe Moiș, directorul general al societații. În opinia sa, pe piața romaneasca sunt cautate creioanele pentru copii și creioanele dermatografe. „Vindem creioane dermatografe pentru mai multe companii, una din cele mai mari fiind Farmec Cluj”, a spus Moiș.

Fabrica de creioane are o istorie care dateaza din 1930, cand un grup de opt bancheri și oameni de afaceri au înființat Fabrica Romana de Creioane. Aceasta producea creioane din lemn de cedru, materia prima fiind importata din California.

În 1948, odata cu naționalizarea, fabrica și-a schimbat numele în Fabrica de Creioane Republica.

În martie 1999, procesul de privatizare al fabricii s-a încheiat, societatea schimbandu-și numele în Euro Pencils.

În prezent, socieatea are un capital social de 5,9 miliarde de lei, împarțit în 607.185 de acțiuni cu valoarea nominala de 9.536 de lei.

Principalul acționar al societații este o persoana fizica, Eugenia Radu, care deține 45,02% din capital.

Restul acțiunilor sunt împarțite între Euro Holding (39,08%) și alți acționari nesemnificativi (15,87%). Conform directorului societații, principala problema a societații este lipsa materiei prime.

„În prezent folosim numai lemn de tei, lemn care se gasește în Romania, dar firmele care proceseaza masa lemnoasa prefera o procesare sumara și vinderea lui rapida. Nu se dorește o valorificare superioara din alte motive”, a spus Gheorghe Moiș.

Acțiunile Europencils sunt cotate pe RASDAQ, tranzacționandu-se sporadic. Ultima tranzacție s-a încheiat din 5 aprilie, transferandu-se 118 de acțiuni la prețul de 6.200 de lei/acțiune.

Cristian MicuZIARUL FINAICAR