Echipa de oameni de știință de la Universitatea din Michigan au realizat studiul pe 9 șobolani care aveau electrozi conectați pe suprafața creierilor. Fiecare animal a fost injectat cu clorură de potasiu pentru ca inima sa să se oprească.
Astfel, șobolanii intrau în moarte clinică. Cu toate acestea, creierii animalelor nu au murit imediat. În primele 30 de secunde care au urmat opririi inimii, acest organ a prezentat semne de activitate. Mai mult, oamenii de știință au subliniat că nu a fost vorba doar de mici impulsuri pe ici pe colo.
„Am fost surprinși de nivelurile mari de activitate. De fapt, în timpul experiențelor din preajma momentului morții, multe semnături electrice ale conștiinței depășesc nivelurile atinse în timpul stării de veghe, lucru care sugerează că, în stadiu incipient de moarte clinică, creierul este capabil de activitate electrică bine organizată„, a declarat anestezistul George Mashour, autor al studiului.
Potrivit unul alt om de știință care a luat parte la studiu, „acesta este primul cadru științific raportat de mulți indivizi care au avut experiențe în preajma momentului morții„.
Citește mai multe detalii despre ce se întâmplă în creierul nostru când murim, pe Descoperă.ro