Creditul ipotecar din Cehia: la valori mici, cresteri mari
Piata creditelor ipotecare din Cehia este in faza incipienta, in ciuda cresterii puternice din ultima perioada, comenteaza Prague Business Journal. In timp ce unele banci sunt foarte prudente in a oferi astfel de credite, membrii comunitatii bancare si analistii sunt de parere ca investitiile trebuie mai bine protejate, deoarece recuperarea creditelor neperformante este un proces costisitor si de durata.
„Cererea din partea clientilor este ridicata, insa bancile trebuie sa se asigure ca platile lunare sunt facute cu regularitate” spune David Marek, analist la Patri Finance.
Desi a inregistrat an de an cresteri importante, piata ceha a creditului ipotecar este cu mult in urma celor occidentale, acest fapt fiind datorat in principal veniturilor scazute, pretului ridicat al constructiilor si reticentei in a accepta un imprumut pe termen lung, caracteristica statelor din fostul bloc comunist.
De la lansarea, in 1995, a creditului ipotecar, cresterea inregistrata an de an de piata din Cehia a fost puternica si sustinuta. Anul trecut, numarul total al creditelor ipotecare acordate a ajuns la 43.810, dupa ce a crescut cu 48% fata de anul precedent.
Valoarea medie a unui astfel de credit este de 1 milion coroane (aproape 30.000 de dolari). Anul acesta vor fi semnate, dupa estimarile analistilor, inca 20.000 de contracte noi. Cand au fost lansate, creditele ipotecare erau foarte putin atractive datorita dobanzilor foarte mari practicate, situate in jurul valorii de 12%, exact situatia romaneasca de acum. Pe parcurs, cresterea economica sustinuta ce a urmat recesiunii economice de la mijlocul anilor ’90 si dobanzile in scadere au adus tot mai multi clienti. In prezent, dobanzile percepute pentru credite sunt de 6%.
Anul trecut, Ceska Sporitelna a facut o miscare suprinzatoare, scazand dobanda practicata cu 1%, ceea ce a declansat un adevarat razboi in domeniu.
„Miscarea Sporitelna a reprezentat un stimul ce a determinat celelalte banci sa-si regandeasca strategiile de preturi si a facut ca imprumuturile ipotecare sa devina accesibile unei paturi mai largi a societatii” spune Libor Ostatek, directorul departamentului de imprumuturi ipotecare de la GE Capital Bank.
Bancherii si analistii sunt de parere ca in prezent ratele dobanzii sunt la limita de jos, iar bancile isi stabilesc strategiile de lupta pentru serviciile si produsele.
„Exista in prezent pe piata oferte care combina creditele ipotecare cu asigurarile de viata, insa nu prea exista interes pentru acestea” spune Kamil Kosman, director la divizia de credite ipotecare a Sporitelna. „Cu toate acestea, pe viitor interesul va creste pe masura ce bancile isi vor ajusta produsele in aceasta directie”, adauga Kosman.
Exista totusi diferente intre ofertele de credit ipotecar ale bancilor care activeaza in Cehia, principala fiind data de avansul cerut.
Astfel, daca Sporitelna acopera pana la 90% din valoarea valorii proprietatii cumparate, GE Capital Bank acopera maxim 85% din valoare, iar Ceskomoravska Hypotecni Banka (CMBH), doar 70%. Bancile profita astfel de pe urma depasirii unor bariere psihologice majore. „Daca vrei sa cumperi un apartament pentru 1 milion de coroane, este mult mai usor sa depui un avans de 150.000 de coroane decat unul de 300.000 de coroane”, spune Ostatek.
Ionut Bonoiu