Credinciosii din Sacarâmb vor un preot permanent
De mai bine de patru ani, locuitorii din satul Sacarâmb nu au preot la biserica din sat. Ca sa nu ramâna de izbeliste, din trei în trei saptamâni, slujbele le tine preotul hirotonisit la parohia din Hondol, dar enoriasii spun ca vor sa se duca la biserica în fiecare saptamâna, nu numai când poate preotul de împrumut.
Probleme vechi
Nu este prima data când satenii se confrunta cu probleme de genul acesta. Oamenii îsi aduc aminte ca, Ion turcanu, satean de treaba si cu suflet de adevarat credincios, venea cu masina în fiecare duminica la Deva dupa preotul Valentin Deac, numai ca sa tina slujbe si la biserica lor.
Acum vor un preot al lor, care sa locuiasca în sat, si care sa tina slujbe si pentru sarbatorile mai mici din an, nu numai pentru cele de Pasti si de Craciun.
Duminici pustii
Ion turcanu a început pe cheltuiala proprie renovarea bisericii vechi de aproape 300 de ani, sperând ca în acest fel va reusi sa-l înduplece pe protopopul Alexandru Hotaran, sa plece urechea la dorinta credinciosilor de a avea un preot al satului, cu atât mai mult cu cât nici macar drumul anevoios spre biserica asezata în vârful unui deal abrupt, si care trece prin padure, nu i-a îndepartat pe oameni de credinta.
„Localnicii spun ca Dumnezeu le iarta pacatele daca urca pâna la biserica situata destul de departe de vatra satului”, povesteste Elena Boldor .
„Noi, de copii am fost obisnuiti de parintii nostri sa mergem la biserica. Ne rugam la Dumnezeu sa ne tina în putere, în ciuda vârstei si a bolilor, sa ne mai putem duce si de acum încolo”, spune Elena Florean.
La cei 73 de ani, Elena este recunoscuta de sateni ca una dintre cele mai credincioase enoriase. Pentru ea, dar si pentru cele peste 60 de familii care se duc întotdeauna la biserica, duminicile în care nu urca dealul spre lacasul sfânt sunt pustii, si regreta zilele pierdute.
Exista alternativa
Credinciosii din Sacarâmb mai au totusi o speranta. Un tânar inginer la mina din Certej, localnic de-al lor si care anul trecut a terminat si studiile de teologie, s-a oferit sa slujeasca în biserica satului.
Exista însa o problema. Canoanele bisericesti interzic preotilor sa mai aiba si alte meserii, chiar daca cea mai mare parte a preotilor hunedoreni nu si-au mai luat salariile complete de 4-5 ani.
Oamenii nadajduiesc totusi ca anul acesta, de Paste, slujba de Înviere sa fie tinuta de un preot care sa ramâna al lor.
Nici da, nici ba
Protopopul Alexandru Hotaran, declara ca în aceeasi situatie mai sunt salete Alun, Furcsoara, Panc-Saliste.
„Dupa numarul de credinciosi, parohiile se împart în trei categorii, iar cea din Sacarâmb, face parte din categoria a treia, în care enoriasii sunt prea putini nu pot sa-si întretina preotii, pentru care ar trebui sa se strânga anual aproape 70 milioane de lei.
Referitor la alternativa propusa de locuitorii din Sacarâmb, noi i-am adus la cunostinta ÎPS Timotei Seviciu, Episcopul Aradului, Hunedoarei si Halmagiului acest aspect.
Deocamdata, ideea nu a fost nici respinsa, dar nici rezolvata, dar continuam sa facem demersuri obtinerea unui raspuns, cu atât mai mult cu cât mai avem un caz, în care preotul este angajat ca inginer la Siderugica, iar credinciosii îl platesc cu ora”.
Nicolle Ebner [Hunedoreanul]