Este pentru prima oara în ultimi 4 ani cînd campionatul se joaca pîna la final. Precedentul s-a înregistrat în 1998, atunci cînd Steaua a biruit în fata Rapidului la potou.
Sîmbata, la Craiova si în Stefan cel Mare, FC National si Dinamo vor juca avînd medaliile de campioni pe masa. Bancarii au un punct avans si le este suficienta o victorie pentru a termina pe prima pozitie în clasament, iar Dinamo este condamnata sa învinga, dar în acelasi timp sa astepte un pas gresit al Nationalului ca sa treaca prima linia de sosire.
Actuala editie de campionat este a 22-a care se va hotarî în ultima etapa. Dinamo a fost implicata în cele mai multe meciuri decisive care s-au disputat în runda finala. „Alb-rosiii” au jucat de 14 ori cu titlul pe masa pe care si l-au adjudecat în 6 rînduri, pe cînd FC National, care multa vreme a purtat numele de Progresul Bucuresti, nu a fost niciodata campioana a României si nici nu a jucat vreodata ultimele 90 de minute ale unui campionat cu gîndul la izbînda finala.
Universitatea Craiova este echipa de la care Dinamo asteapta acum o mîna de ajutor desi de-a lungul timpului a fost cea cu care s-a aflat în mai multe rînduri în razboi pentru stabilirea campioanei în ultima runda. Astfel, în editia 1968-1969, cei din Banie au învins pe teren propriu cu 1-0 pe bucuresteni, care au pierdut titlul în dauna lui UTA.
Dramatice au fost disputele din 1972-1973 si 1973-1974. În prima s-a impus Dinamo, care a depasit pe „Stiinta” la golaveraj, oltenii razbunîndu-se un an mai tîrziu, cînd au obtinut pentru prima data locul întîi avînd numai un punct avantaj la finele campionatului fata de rivala din Stefan cel Mare. Craiovenii au mai hotarît o data cine va fi campioana, în vara anului 1998, cînd au realizat un 2-2 în Banie cu Rapid, si astfel au trimis medaliile învingatorilor în Ghencea.
Este de remarcat faptul ca în cele 21 de cazuri în care titlul s-a hotarît în ultima runda, echipele care se aflau pe locul doi înainte de meciul decisiv au reusit sa rastoarne situatia si sa treaca pe primul loc doar de doua ori. Dinamo, în 1973, si Steaua, în 1998, le-au suflat de sub nas pozitia întîi în clasament Universitatii Craiova, respectiv Rapid.
Festivitate amînata
Trofeul, medaliile si tricourile de campioni nu se vor decerna sîmbata ci, probabil, înaintea finalei Cupei României
Trofeul care va fi înmînat la finele acestei editii de campionat este unul nou, achizitionat de catre LPF de la o firma privata cu capital italian. Modelul a fost ales dupa ce a fost studiat un catalog. La fabricarea lui s-a folosit un soclu de marmura si un aliaj metalic, de culoare aurie, pe care s-a gravat sigla LPF.
Interesant este ca festivitatea de premiere a echipei campioane nu se va face la finele meciurilor de sîmbata, deoarece a fost comandata o singura cupa. În anul 1998, cînd campioana urma sa se decida dupa meciurile U Craiova – Rapid si Steaua – Gloria, Liga era pregatita cu doua trofee, astfel încît festivitatea de premiere s-a derulat imediat dupa finalul partidelor. „Nu stim deocamdata cum va fi.
Daca va iesi Dinamo, vom înmîna medaliile si trofeul înaintea finalei Cupei României. Daca va fi FC National, probabil ca tot la Cupa României îi vom premia”, a explicat Dumitru Dragomir, presedintele LPF. Conform lui Gelu Dumitrescu, angajatul FRF care s-a ocupat de procurarea tuturor decoratiilor, inclusiv a celor 40 de tricouri de campioni si a medaliilor, trofeul care va ajunge în vitrina lui FC National sau Dinamo a costat cîteva milioane. „Are pret prin semnificatie, nu prin valoare”, a punctat Dragomir.
De precizat ca de la aceeasi firma s-a procurat un trofeu mai mic care va fi înmînat echipei Steaua, pentru performanta cîstigarii campionatului de tineret.
Dobrin si umilinta lui Dinamo
În editia ’78-’79 titlul a fost disputat de Dinamo si FC Arges, echipe care s-au întîlnit în ultima runda, în „Groapa”. Cum cele doua echipe aveau acelasi golaveraj, bucurestenilor le trebuia victoria pentru a-i egala la puncte pe pitesteni si a-si trece în palmares un nou succes intern. Meciul a fost de un dramatism rar întîlnit, cei din Stefan cel Mare conducînd la un moment dat cu 2-1 si fiind practic campioni, însa Argesul, dirijat în teren de un Dobrin aflat în forma maxima, a întors jocul si a învins cu 4-3, primind astfel medaliile de campioni chiar în fieful principalei contracandidate.
Sursa: www.prosport.ro