Craciunul, între tradiție și inovație
Sarbatoarea Nașterii Domnului este întotdeauna un prilej de mare bucurie și fiecare creștin o cinstește cum se cuvine. Iata cateva sugestii culinare în care se regasesc tradiția și inspirația moderna.
Sarmale cu varza
Ingrediente pentru 4 portii
500 g carne de porc , 500 g carne de vaca , 200 g costița afumata , 2 verze murate , 4 cepe , 50 g orez , 4 linguri pasta de roșii , 4 roșii , cimbru , boia de ardei , Maggi Secretu, Gustului Legume , piper
Preparare
Carnea se trece prin mașina de tocat împreuna cu ceapa. Se amesteca cu orezul, ales, spalat și fiert pe jumatate. Se condimenteaza cu Maggi Secretu, Gustului Legume, piper, cimbru, se adauga o jumatate cana de apa și se amesteca bine pana la omogenizare. Se aleg frunzele potrivite pentru sarmale, iar restu, de varza se toaca marunt. Se scot nervurile tari ale frunzelor, se pune cate puțina tocatura pe mijlocu, frunzei și se împacheteaza sarmalele.
Pe fundu, vasului în care vor fi puse la fiert sarmalele, se așaza un strat de varza tocata, apoi sarmalele, una langa alta. Între ele se pun șuvițe de costița afumata. Între straturile de sarmale se pune varza tocata, iar deasupra se adauga felii de roșii. Peste sarmale se toarna un sos format din pasta de roșii, amestecata cu boia de ardei, diluate cu zeama de varza sau cu apa, daca varza este prea acra. Se pun la foc mic și se lasa sa fiarba circa 2 ore. Spre sfarșitu, fierberii, se pun la cuptor 30 de minute. Se servesc calde, cu mamaliguța.
În loc de a fi tocata la mașina, carnea pentru sarmale poate fi taiata cu sataru, cat mai marunt posibil, iar vasu, în care se fierb poate fi o oala de pamant. Sarmalele preparate astfe, au un gust aparte, amintind de sarmalele bunicilor noastre.
Acasa Magazin