Fraternizare pe front, o noapte neobișnuita petrecuta în tranșeele primului razboi mondial și patru povești despre prietenia care învinge orice bariera naționalista – cam așa s-ar putea rezuma „Joyeux Noël”. Românii se pot mândri și ei cu reușita peliculei (prezentata la Cannes și trimisa de Franța la preselecția pentru Oscaruri), ale carei filmari au fost gazduite de Studiourile MediaPro.
Insolit în primul rând prin subiectul sau, „Craciun fericit!” / „Joyeux Noël” este un vis vechi al regizorului Christian Carion. Debutant de succes (primul sau lung-metraj, „Une Hirondelle a fait le Printemps”, a avut în Franța 2.300.000 de spectatori și a primit doua nominalizari la César), el a reunit de aceasta data o distribuție formata din nume sonore pentru cinefili: Diane Kruger, Benno Fürmann, Gary Lewis, Daniel Brühl, Guillaume Canet. Miezul poveștii este neobișnuit. În ajunul Craciunului, în 1914, soldații din trupele inamice (germane, franceze și scoțiene) au lasat armele din mâna și au trecut linia de front. Ei și-au dat mâna, au facut schimb de țigari și ciocolata și și-au urat „Craciun fericit!”, fraternizând pentru o noapte în tranșee. O întâmplare extraordinara, la care regizorul-scenarist Christian Carion a adaugat patru personaje principale, ale caror vieți sunt schimbate definitiv de razboi.
„Un film care exploreaza foarte convingator conflictul dintre datorie și omenie. Chiar și cei mai cinici spectatori, care ar putea strâmba din nas la ideea inamicilor de razboi petrecându-și împreuna Craciunul, vor fi mișcați de încarcatura sa umana, cu multiple rezonanțe în lumea de azi. Un exemplu laudabil de producție trilingva, care va avea probabil ecouri în toate cinematografele din Europa, unde va rula din 14 decembrie”, scria un critic de la Variety.com (filmul ruleaza din 9 noiembrie în cinematografele din Franța, unde a avut deja 520.000 de spectatori – n.n.). Dupa un flash-back – trei copii de naționalitați diferite se afla fiecare în țara lui, la școala, recitând un poem patriotic despre datoria de a-ți apara țara -, acțiunea „sare” la momentul declanșarii primului razboi mondial. Preotul scoțian Palmer privește mâhnit cum doi frați ard de nerabdare sa-și paraseasca satul natal pentru a merge la Glasgow sa se înroleze…
Frumoasa soprana daneza Anna Sörensen asista la momentul în care apariția pe scena Operei din Berlin a iubitului ei, tenorul Nikolaus Sprink, este întrerupta de intrarea intempestiva a unui soldat care aduce un mesaj de la Kaiser: Germania e în razboi… Pe frontul înghețat deschis în Franța, locotenentul Audebert, militar de cariera, este copleșit de apropiatul atac pe care trebuie sa-l conduca din tranșee împotriva soldaților germani. El își îmbarbateaza oamenii, spunându-le ca, daca lupta cu curaj, vor fi acasa de Craciun, într-o saptamâna…
Citește totul despre acest subiect numai în