Craciun Fericit / Joyeux Noel
Tot la CinemaPRO a avut loc, luni, 19 decembrie, de la ora 19.30, si avanpremiera peliculei, un eveniment la care au participat Stepahne Riga – producator executiv, Eve Machuel – co-producator si Jean Michel Simonet – scenograf.
Distributie este completate de Gary Lewis (Gangs of New York, Billy Elliot), care a filmat pentru a treia oara cu MediaPro Pictures, dupa productiile BBC Boudica si Gunpowder, Treason & Plot, precum si actorii francezi Dany Boon, André Dussolier, Lucas Belvaux.
O poveste foarte puternica, umana, despre Primul Razboi Mondial, Craciun Fericit / Joyeux Noel vorbeste despre o intamplare adevarata petrecuta in Ajunul Craciunului din anul 1914, cand, undeva, pe frontul de vest, printre nameti si infruntand ceata groasa, soldatii germani, francezi si scotieni renunta la orice politica pentru a trai impreuna, in transee, noaptea de Craciun.
Pelicula Craciun Fericit / Joyeux Noel, produsa in Studiourile MediaPro, în 2004, a avut premiera oficiala în cadrul Festivalului de Film de la Cannes si a fost desemnata sa reprezinte Franta in cursa pentru Premiile Oscar de anul acesta, la sectiunea „Cel mai bun film strain”. In Romania Craciun Fericit / Joyeux Noel, este distribuit de MediaPro Film Distribution.
La patru ani de la succesul primului sau lung-metraj, Une Hirondelle a fait le Printemps (film care a adus peste 2.300.000 de spectatori în salile de cinema din Franța, în 2001 și a primit doua nominalizari la celebrele Premii César), regizorul francez Christian Carion, a reunit o distribuție formata din actori scoțieni, germani și francezi, care joaca personaje ce își vorbesc fiecare, pe ecran, propria limba: locotenentul francez Audebert (Guillaume Canet), Nikolaus Sprink, prodigios tenor la Opera din Berlin (Benno Fürmann) și soprana daneza Anna Sörensen, personificata de Diane Kruger (frumoasa Elena din Troia), preotul scoțian Palmer (Gary Lewis – Gangs of New York, Billy Elliot), Horstmayer (interpretat de Daniel Bruhl, din Good bye, Lenin!) și Ponchel (Danny Boon).
„Povestirile despre razboi pot fi adesea bizare, iar Primul Razboi Mondial pare sa le ascunda pe cele mai neobișnuite”, scrie „Hollywood Reporter”. „Scenariul lui Carion schițeaza ușor personajele inițiale, pentru ca în curând ele sa devina pe deplin conturate. Exista în Craciun Fericit scene de mare curaj, scene de o decența extraordinar de simpla, sau de un umor foarte bun”.
„A fost un act extraordinar de generozitate și smerenie umana”, continua aceeași publicație. „Mai târziu toți aveau sa plateasca, întrucât superiorii lor au privit faptul ca pe o înfrațire cu dușmanul”. „În ochii mei, ei nu sunt nici lași, nici eroi”, spune Christian Carion. „Sunt, pur și simplu, oameni care au înfaptuit ceva uimitor de uman”.
Aproape întreaga echipa care a realizat Craciun Fericit a fost prezenta la Cannes pentru prezentarea oficiala a filmului în afara competiției și pentru conferința de presa. Printre cei prezenți s-au numarat regizorul Christian Carion, actorii Guillaume Canet, Diane Krüger, Dany Boon, Benno Fürmann, Daniel Brühl, Lucas Belvaux și Gary Lewis, producatorul Christophe Rossignon și compozitorul Philippe Rombi.
Filmarile, care au durat 13 saptamâni, au demarat la sfârșitul lui august 2004 în Studiourile MediaPro. „Inițial gasisem ca locație de filmare un câmp militar în estul Franței, însa nu ni s-a permis sa filmam acolo”, povestește regizorul într-un interviu acordat publicației franceze „Cinema”, care considera filmul „un proiect ambițios”.
„Motivul oficial: securitatea. Acest fapt însa m-a facut sa înțeleg ca armata franceza nu voia sa susțina un film ce evoca fraternizarea, prin urmare, acte de rebeliune și de lașitate. Lamentabil! Suntem în plina construcție europeana. A Europei oamenilor! ”
Carion aflase despre noaptea aceea din Ajunul Craciunului 1914 în urma cu zece ani. „Am știut ca încarcatura sa umana ar putea impresiona și publicul din afara Europei. (Â…) Nu a fost ușor sa demaram proiectul, pentru ca Primul Razboi Mondial parea sa nu prezinte prea mult interes pentru piața de cinema.” Acum, însa, avem in fata un film care a fost prezentat în premiera la Cannes si care va reprezenta Franta la Premiile Oscar, fiind considerat un film fundamental european.
„A fost nevoie de mult timp pentru a realiza finanțarea acestui film”, precizeaza producatorul francez Christophe Rossignon – de la Nord-Ouest Production – care în 1996 a primit César-ul pentru cel mai bun producator, „însa am demonstrat ca înca este posibil sa strângi sume importante de bani pentru un film european independent de calitate.” Pelicula beneficiaza de un buget de aproximativ 20 de milioane de euro.
„Manualele de istorie nu spun nimic despre aceasta întâmplare”, spune actorul Guillaume Canet. „Pe de alta parte, în momentul în care iei prânzul cu un regizor care are lacrimi în ochi atunci când îți vorbește despre filmul pe care vrea sa îl realizeze, singurul lucru pe care îl poți face este sa mergi mai departe împreuna cu el.(…) Aș fi vrut sa pot calatori în timp, sa fiu eu însami în tranșee, și sa traiesc emoțiile pe care soldații acelor momente cu siguranța le-au trait”, adauga actorul.
„Am crescut cu ideea ca țara mea a comis orori în timpul razboiului”, povestește Diane Krüger. „Scenariul acesta însa arata ca germanii au dat, la un moment dat, dovada de generozitate. Este un element care nu a mai fost abordat pâna acum într-o poveste despre Primul Razboi Mondial.”
„Pentru mine, a juca acest rol a însemnat un dar atât din punct de vedere artistic, pentru ca mi-a dat posibilitatea de a întâlni actori din trei țari diferite, cât, mai ales, uman”, marturisește actorul Dany Boon.
„Scenariul m-a captivat imediat. Povestea este veridica, daca ținem cont de ceea ce se întâmpla în lume, și devine din ce în ce mai adevarata, cu fiecare zi ce trece”, spune actorul Gary Lewis, aflat pentru a treia oara pe platourile de filmare de la Buftea, dupa producțiile BBC Boudica și Gunpowder, Treason & Plot.
Compania Nord-Ouest Production a produs, din 2001, șapte lung-metraje, apreciate de critica și selecționate de prestigoioase festivaluri de film, printre care celebrul Irreversible, cu Monica Bellucci, film care a intrat în competiția oficiala de la Cannes, în 2002 și a fost printre nominalizații Festivalului Sundance, în 2003, precum și câteva filme ale lui Mathieu Kassovitz.
Distribuit în România de : MediaPro Film Distribution