Cozonac de post
Ingrediente pentru aluat: Un pachet de margarina, 200 g zahar, 40 g drojdie de bere, o lingura coaja de lamaie și portocala rase, baton de vanilie sau zahar vanilinat, o lingurița de scorțișoara macinata, faina cat cuprinde, sare.
Pentru umplutura: 400 g gem, 200 g nuci taiate marunt, 150 g stafide, doua linguri cacao, esența de rom.
Preparare:
Se dizolva drojdia în apa calduța, se amesteca cu restul ingredientelor și se framanta un aluat elastic, care se lasa, timp de o ora, la crescut.
Se împarte aluatul în patru parți și se întind pe rand foi de un cm grosime. Se întinde, pe toata suprafața foii, gem amestecat cu cacao și esența de rom.
Se presara deasupra nuci și stafide și se ruleaza cei patru cozonaci. Se așaza în forme bine unse cu margarina.
Deasupra se unge cu pensula înmuiata în sirop de zahar și se presara puțin zahar tos. Se coc, la foc potrivit, 50 minute.
Se servește cald.