Covaliu a trecut de la sabie la baioneta

Apropo.ro / 27.02.2002, 09:46
Covaliu a trecut de la sabie la baioneta
Ieri dimineata, Mihai Covaliu a fost încorporat la o unitate de jandarmi din Bucuresti, unde îsi va satisface stagiul militar de un an Racoarea diminetii pisca obrazul lui Mihai Covaliu. Echipat în uniforma de jandarm, scotocind prin multimea de buzunare si clapete care îi ticsesc brîul cu o

Ieri dimineata, Mihai Covaliu a fost încorporat la o unitate de jandarmi din Bucuresti, unde îsi va satisface stagiul militar de un an

Racoarea diminetii pisca obrazul lui Mihai Covaliu. Echipat în uniforma de jandarm, scotocind prin multimea de buzunare si clapete care îi ticsesc brîul cu o utilitate pe care înca n-a dibuit-o, campionul olimpic tropaie înghetat prin curtea Unitatii Militare 0456. „A venit de la opt. I-am dat hainele, arma si l-am încadrat în pluton. Gata, de-acum e soldat”, rîde maiorul Alexandru Lozniceru, comandantul detasamentului sportiv de la Dinamo.

Se apropie de ora noua. Minutele în care Covaliu si-a luat în primire pistolul mitraliera, l-a întors pe toate partile si i-a tras curios de încarcator s-au scurs, iar acum arma lui e de pusa cuminte în rastel. Pentru o poza, e de-ajuns si Kalasnikovul santinelei. „Poftim, îi scoate gloantele. I-e frica sa nu omor pe cineva”, glumeste sportivulde 24 de ani în timp ce urmareste cum comandantul îi pregateste pistolul.

„Ti-am zis: îi porti de grija ca de ce ai mai sfînt”, îi spune serios comandantul. Mihai însfaca arma si face doua fandari. „Dom’ne, nu-i chiar ca la scrima!”. Lozniceru îi arata pozitia si miscarile conventionale. „O sa le învete. Pe 16 martie depune juramîntul”, explica maiorul.

Salariu mai bun

O data cu încorporarea sa la o unitate militara care tine de Dinamo, Mihai Covaliu a lasat în urma definitiv legitimarea la Progresul si a trecut sub culorile alb-rosii. „Nu mai eram deloc multumit. Luam un salariu de doua milioane si jumatate de lei pe luna. Pe lînga asta, nici pîna acum nu am primit nimic din cele 250 de milioane de lei, mai mult de jumatate din premiul pe care clubul trebuia sa mi-l plateasca dupa Olimpiada”, marturiseste sportivul.

Dinamo, care si-a reînfiintat de curînd sectia de scrima, si-a facut temele pentru primirea lui Covaliu. „Pe lînga leafa, care, daca nu va fi chiar dubla fata de cea de dinainte, îi va asigura linistea financiara, o sa gasesc un sponsor care sa acorde prime si bonusuri consistente”, a declarat Marcel Popescu, presedintele clubului din Stefan cel Mare. Dupa terminarea armatei, Covaliu va fi încadrat ca subofiter, cu cresterea de salariu de rigoare.

„Ca sa aiba un grad mai mare, trebuie sa termine întîi Facultatea din Iasi, unde e înca student”, a explicat Popescu. Pîna atunci, timp de un an de zile, scrimerul se va prezenta saptamînal la unitate si va lua parte la instructii, laolalta cu ceilalti camarazi.

„E un program mai special, de sportiv de performanta”, spune campionul olimpic care, din cauza etapei de Cupa Mondiala de duminica, a întîrziat cu o saptamîna fata de termenul initial de încorporare.

„Conventia e sa-mi pot face pregatirea nestingherit. Acum sîntem în cantonament la Floreasca, în cîteva zile poate plecam în Poiana, dupa care vin concursurile. O sa ma prezint însa si la unitate”, promite Covaliu.

Sursa: www.prosport.ro