Costume populare, târg de mestesuguri si mâncaruri a la Soni

Apropo.ro / 20.06.2007, 14:46
Costume populare, târg de mestesuguri si mâncaruri a la Soni
Un Festival Național de Folclor, ce se va deschide cu o parada de costume populare și va aduce în Parcul Cișmigiu fanfare țaranești, meșteri și ansambluri ale minoritaților, va avea loc, pentru prima data, între 22 și 24


Un Festival Național de Folclor, ce se va deschide cu o parada de costume populare și va aduce în Parcul Cișmigiu fanfare țaranești, meșteri și ansambluri ale minoritaților, va avea loc, pentru prima data, între 22 și 24 iunie.

Festivalul „Muzici și tradiții în Cișmigiu” este organizat de Primaria București, dar beneficiaza și de experiența unor cercetatori de la Muzeul Țaranului Român, care au ales fanfarele țaranești, tarafurile, grupurile de dansatori, ansamblurile folclorice și meșterii prezenți.

Prima ediție se va deschide cu o parada de costume populare ce va implica 400-450 de oameni. Alaiul va porni vineri, la ora 15.00, din Piața Amzei și va urma traseul Strada Christian Tell – Calea Victoriei – Aleea Kretzulescu – Piața Walter Maracineanu – Parcul Cișmigiu. Traficul rutier va fi oprit pe banda întâi pe Calea Victoriei, precum și pe celelalte strazi de pe traseu, a declarat, marți, într-o conferința de presa, Claudia Vîrlan, directorul festivalului.

Timp de trei zile, în Cișmigiu, bucureștenii vor putea urmari grupuri ca Dubașii din Feregi, Ceterașii din Ceauș-Mureș (experți ai tuturor muzicilor de pe Târnave: românești, ungurești, țiganești și sasești), Grupul Iza din Maramureș (care a mai ajuns la București cu spectacole în regia lui Mihai Maniuțiu) și Banda Fraților Pașca din Carei (ucenicii muzicianului Dumitru Iederan de la care au învațat nu numai cum sa mânuiasca ceterea, ci și sa construiasca instrumentele de acompaniament: contra – o viola mai mare și mai înalta, cu trei strune – și gordonul – un fel de violoncel robust cu trei coarde). Dupa ce au cântat alaturi de Goran Bregovic în Italia, iar apoi au participat în concertul „Odiseea Pacii” al lui Emir Kusturica, frații Lucan vor cânta în Cișmigiu. Tot acolo, Heghedușii din Bihor vor aduce „higheghea” – o vioara neobișnuita ce folosește ca rezonator o pâlnie metalica.

În total, aproape 30 de fanfare, tarafuri și ansambluri, inclusiv unele ale minoritaților, au fost selectate pentru secțiunea Muzica a evenimentului.

„Acest festival va strânge elita din muzica tradiționala din România”, a spus Florin Iordan de la Muzeul Țaranului Român. „Vom avea muzicieni de la țara, adevarați, care cânta pe bune”, a adaugat el, precizând ca principiile selecției au fost adevarul și calitatea.

O alta secțiune, Meșteșugari, va prezenta bucureștenilor ceramica de Kuty sau Horezu, broderii și țesaturi din Salva ori Botiza, icoane din Brad, Cugir și Alexandria. Peste 40 de meșteri vor reconstitui într-o scenografie contemporana tradițiile centrelor vechi de arta țaraneasca, potrivit Lilei Passima, de la același Muzeu al Țaranului Român. Cei care vor ajunge în weekend pe Aleea Meșteșugarilor se vor întâlni cu rudari și cioplitori în lemn, olari și caldarari și vor putea cumpara împletituri, podoabe, maști, instrumente muzicale, turta dulce și suc de mere natural.

Secțiunea Gastronomie a festivalului este completata de „Papa la Șoni”.

„Șoni va funcționa pâna târziu seara și, cu lautarii alaturi, nu va fi rau deloc”, a spus Cornel Todea, regizorul evenimentului, pentru care participanții la festival sunt „reprezentanții unei puritați stilistice extraordinare”.

„Seara de seara se va încheia aceasta bucurie cu ceea ce va face deliciul celor care se vor afla în Cișmigiu: muzica lautareasca, remarcabila prin tonus, vitalitate, o imensa poezie și un imens adevar”, a mai spus Cornel Todea.

Festivalul este organizat de Primaria Municipiului București prin Centrul de Conservare și Valorificare a Tradiției și Creației Populare și Direcția de Cultura, cu sprijinul ArCuB și al Centrului Cultural Mogoșoaia.

„Din câte știm noi, nu s-a mai facut un astfel de eveniment, de o asemenea amploare”, a declarat Marius Paunița, directorul Direcției de Cultura.

Costurile totale ale festivalului sunt de circa 700.000 lei, dintre care 520.000 lei provin din bugetul Centrului de Conservare și Valorificare a Tradiției și Creației Populare.

Mediafax