Cosmopoliții

27 12. 2001, 18:15
de Razvan Sibii În cei peste zece ani de când granițele României s-au deschis larg pentru cei cu dor de duca, exodul "tinerelor speranțe" ale Aradului spre țari mai calde și mai primitoare a devenit deja o adevarata tradiție. An de an, la terminarea liceului,

de Razvan Sibii

În cei peste zece ani de când granițele României s-au deschis larg pentru cei cu dor de duca, exodul „tinerelor speranțe” ale Aradului spre țari mai calde și mai primitoare a devenit deja o adevarata tradiție. An de an, la terminarea liceului, zeci de absolvenți aradeni – în special foști elevi ai colegiilor naționale „Moise Nicoara” și „Elena Ghiba-Birta” – iau drumul strainatații, în cautarea unor universitați capabile nu doar a scoate diplome pe banda rulanta, ci și de a satisface curiozitatea intelectuala a unui tânar.

Catre Est

În marea lor majoritate, „copiii deștepți” ai Aradului aterizeaza în ograda Unchiului Sam, prietenul cel mai bun al tinerilor cu potențial. Întreaga viața de liceu – și, de multe ori, chiar și cea de familie – se desfașoara în vederea plecarii în America. Elevii dau vrafuri întregi de teste standard americane (gen TOEFL și SAT), parinții strâng dolari la fiecare salariu, iar profesorii aradeni își fac un nume din abilitatea de a „parașuta” cât mai mulți absolvenți peste ocean. În fiecare an, însa, un mic grup de aradeni se îndreapta catre o destinație care, la prima vedere, pare ciudata: Bulgaria. Înființata acum 10 ani, cu un capital amestecat, privat și de stat, Universitatea Americana din Bulgaria acționeaza ca un adevarat magnet pentru „creierele” din Balcani, având în prezent aproximativ 650 de studenți din mai bine de 20 de țari. Aradul este și el reprezentat de nu mai puțin de 14 studenți (dintr-un total de 50 de studenți români). Cu excepția unuia, toți aradenii sunt „produsele” colegiilor naționale „Moise Nicoara” și „Elena Ghiba-Birta”.

Educație și rakia

La terminarea liceului, cei mai mulți dintre acești aradeni au avut oferte tentante de a pleca la studii în strainatate, însa au optat pentru amestecatura unica de învațatura occidentala și stil de viața pur balcanic pe care le ofera AUBG. „Am venit aici ca sa primesc o educație buna, în condiții de-o suta de ori mai bune decât în oricare campus din România, la un preț de-o suta de ori mai mic decât la oricare universitate din America. Ce ma exaspereaza, însa, la AUBG, este drumul de 24 de ore cu trenul pe care-l faci din Arad și pâna aici!”, râde Bodgan Lupu, student în anul II, la facultațile de matematica și economie. Si-i da mâna s-o faca de vreme ce absolut toți studenții români de la AUBG beneficiaza de burse între 10.000 $ și 14.000 $. Limba de predare este engleza – o mare parte dintre profesori fiind americani – iar bulgara nu este o necesitate decât pentru cei care „fraternizeaza” cu populația. Majoritatea românilor o rup însa binișor pe bulgarește, îndeajuns pentru a putea comanda fara probleme vin și rakia, în oricare dintre miile de restaurante care împânzesc BulgariaÂ…

Proiectul Lindei

Aradeanca Linda Peia este studenta în anul III la facultațile de economie și științe politice. Recenta sa inițiativa de a crea un parlament balcanic studențesc a facut vâlva în lumea universitara bulgara, precum și în presa locala. În perioada 12-17 octombrie, Universitatea a gazduit 39 de studenți din 13 țari, care au participat o simulație a lucrarilor unui parlament, în care fiecare țara balcanica (de la Croația și Macedonia, pâna la Turcia și Grecia) a avut cel puțin un reprezentant. Organizatoarea Linda Peia a lucrat luni întregi pentru acest proiect, reușind chiar sa obțina o finanțare de 6.000 de dolari pentru materiale logistice. „Fiecare participant la simulație a jucat rolul țarii sale. La sfârșitul parlamentarilor, România facuse confederație cu Moldova, Uniunea Europeana se dezintegrase, iar rușii îl asasinasera pe președintele Italiei” spune, zâmbind, Linda. Proiectul sau se va derula pe trei ani și va încerca sa puna cât mai mulți studenți în postura de legiuitor, într-o zona geografica ce pare întotdeauna gata sa explodeze.

DJ la bulgari

Un alt aradean, Dinu Budileanu, este singurul DJ strain din oraș. În fiecare joi a saptamânii, el face pe maestrul de ceremonii al „Buena Vistei”, cel mai nou club studențesc din oraș. „Mai fusesem DJ și în Arad – vara trecuta am fost angajat pe ștrand, la

Babilonul din Bulgaria

Universitatea Americana din țara vecina a fost creata în iarna anului 1991, de catre Republica Bulgaria, Institutul pentru o Societate Deschisa și Universitatea din Maine, Statele Unite ale Americii. Ea reunește peste 650 de studenți și 75 de profesori de naționalitați diferite, de la americana și britanica la mongoleza și chineza. Instituția cuprinde 10 facultați: științe politice, jurnalism, informatica, matematica, economie, business, studii europene, studii americane, engleza și istorie. Universitatea este acreditata în Statele Unite, precum și în Bulgaria. În virtutea tratatelor bilaterale dintre România și Bulgaria, diplomele obținute în țara vecina sunt recunoscute și la noi.

Un simbol american

În urma atacului împotriva Americii din 11 septembrie, masurile de securitate din jurul Universitații Americane din Bulgaria s-au înasprit. În afara forțelor obișnuite de paza, instituția este vizitata periodic de catre poliția locala, iar accesul în universitate și dormitoare se face numai pe baza de legitimații. AUBG este cel mai proeminent simbol american din Bulgaria, dupa Ambasada Statelor Unite și Colegiul Bulgaro-American din Sofia. Cladirea universitații este un vechi cunoscut al serviciilor de paza și protecție americane și europene, un numar mare de personalitați politice (președinți, miniștri și parlamentari) vizitând instituția în ultimii zece ani.

declarație

„Am venit aici ca sa primesc o educație buna, în condiții de-o suta de ori mai bune decât în oricare campus din România, la un preț de-o suta de ori mai mic decât la oricare universitate din America. Ce ma exaspereaza, însa, la AUBG, este drumul de 24 de ore cu trenul pe care-l faci din Arad și pâna aici!”

Bogdan Lupu, student în anul II la facultațile de matematica și economie(Aradeanul)