Corfu, insula din marea cu ape violet

Apropo.ro / 04.10.2005, 16:51
Corfu, insula din marea cu ape violet
Insula Corfu (sau Kerkyra) este una dintre cele mai populare destinatii din Grecia, desi la noi ea este inca prea putin cunoscuta. Ea a fost una dintre primele insule grecesti care s-a deschis catre turismul international, mii de vizitatori alegand in fiecare an sa-si petreaca


Insula Corfu (sau Kerkyra) este una dintre cele mai populare destinatii din Grecia, desi la noi ea este inca prea putin cunoscuta. Ea a fost una dintre primele insule grecesti care s-a deschis catre turismul international, mii de vizitatori alegand in fiecare an sa-si petreaca vacanta in acest loc paradisiac din Marea Ionica, unde imparateasa Sissy si-a construit, la sfarsitul sec. 19, celebrul palat Achilleion.

Cu toate acestea, agentiile de turism din Romania se gandesc abia acum sa introduca aceasta destinatie in programele lor turistice, primele oferte urmand sa fie facute, cel mai probabil, pentru petrecerea revelionului.

Si pentru ca nu e bine sa plecati la drum in necunoscut, cateva informatii despre Corfu nu va strica.

Date geografice

Corfu este cea mai nordica insula Ioniana si totodata cel mai vestic teritoriu grecesc, situata la granita dintre Marea Adriatica si Marea Ionica, in fata Albaniei, de care este separata printr-un canal larg de doar 2,5 km. Are o suprafata de 592 kmp si o lungime a coastelor de 216 km.

Clima este mediteraneana, caracterizata de ierni ploioase si veri calme si racoroase; din aceasta cauza vegetatia este abundenta si absolut uimitoare pentru un ins venit dintr-o tara cu clima continental moderata. De altfel, Corfu este cea mai verde zona a Greciei,

Insula este impartita geografic in trei parti de doua siruri muntoase, care ating altitudinea maxima in varful Pantokrator, 914 m. Exista si zone de campie precum si cateva lacuri si rauri. Ca o caracteristica generala, zona vestica a coastelor este muntoasa iar cea estica este o zona mai joasa, de campie.

Economia insulei este dependenta de turism, care se practica mai ales in zonele costiere, numai o mica parte din populatie lucrand in agricultura, in special la fabricarea uleiului de masline si a vinului.

Istorie

Conform mitologiei, numele Corfu (Kerkyra in greaca) deriva din numele nimfei Korkira. Zeul marii, Poseidon, s-a indragostit de ea, a rapit-o si a dus-o in insula care i-a preluat apoi numele. La randul sau, Homer povesteste in Odiseea ca Ulise a intalnit-o in insula pe Nausica, fiica regelui Alcinus al feacilor, rege care in cele din urma il va duce in Ithaca pe razboinicul ratacitor pe mari.

Conform datelor obtinute din cercetari arheologice, Corfu a fost locuita inca din paleolitic (70.00-40.000 i.Hr). Primii greci care au colonizat-o au fost eritreenii din Eubeea, sec 8 i.Hr. Dupa o perioada de liniste si inflorire economica, insula a ajuns un mar al discordiei intre marile puteri din sec.4 i.Hr si a cunoscut o perioada de tulburari astfel ca, in anul 229 i.Hr, pentru a preveni raidurile armate si jafurile, ea s-a plasat de bunovoie sub stapanire romana. Imperiul i-a acordat deplina autonomie si unele privilegii.

In jurul anului 40d.Hr doi discipoli ai Sf. Paul, Jasonas si Sossipatros au adus crestinismul in insula si au ridicat prima biserica.

Stapanirea romana a durat pana in anul 337 d.Hr, dupa care a urmat o perioada de aproape 700 de ani de dominatie bizantina (337-1067). Perioada dominatiei venetiene, din secolul 13 pana in secolul 18 (1207-1214 si 1386-1797), a fost intrerupta de despotatul lui Epir (1214-1267) si de perioda angevina (a dinastiei de Anjou,1267-1386).

La fel ca in antichitate, in anul 1386 insula a intrat de bunovoie sub stapanire venetiana, in parte si pentru a evita ocuparea de catre turci; locuitorii din Corfu au obtinut in schimb drepturi si privilegii, precum si garantia ca religia ortodoxa le va fi respectata.

Stapanirea venetiana a fost benefica si grecii spun, cu mandrie, ca asa ar fi aratat toata tara lor daca nu ar fi fost ocupata de otomani; pentru ca desi a fost atacata si asediata in 5 randuri, insula Corfu nu a fost niciodata cucerita de turci.

Din 1797 urmeaza iar o perioada ceva mai agitata pentru Corfu, care a cunoscut pe rand dominatia franceza (1797-1799 si 1807-1814), ruso-turca (1799-1807) si britanica (1814-1864).

Abia in 1864 insula Corfu a fost integrata in statul grec independent; britanicii au acceptat atunci sa cedeze Insulele Ioniene in schimbul numirii unui rege danez in locul fostului rege George l.

Orasul Corfu

Capitala insulei este orasul cu acelasi nume, unul dintre cele mai impresionanate, mai frumoase si mai interesante din Grecia. Aici coexista intr-un deplin echilibru, care-ti incanta privirea si-ti bucura sufletul, obiective arhitectonice din diferite perioade istorice: fortarete, statui si monumente, stradute inguste pavate cu piatra, case si palate venetiene, piete frantuzesti pline de copaci si flori, palate englezesti construite in sobrul stil georgian, biserici bizantine si post-bizantine…

Orasul a fost intotdeauna un important centru comercial, victima a intereselor politice si atacurilor venite din diverse parti. Din acest motiv, Corfu a fost construit, distrus si apoi reconstruit pentru a corespunde ratiunilor strategice.

Schimbarile majore in arhitectura au aparut in sec.14, in timpul stapanirii venetiene, cand din cauza amenintarii otomane orasul a fost reorganizat. Constructiile pe care le vedem noi azi in capitala insulei dateaza, in general, din perioada secolelor 16-19.

Iata cateva dintre obiectivele turistice ale orasului, pe care nu trebuie sa le ratati:

Piata centrala Spiniada (Esplanada) este cea mai mare piata din Balcani. Locul era gol inainte de secolul 19, folosit in general in scopuri strategice si defensive. Francezii au fost cei care au transformat terenul viran in loc public, au proiectat piata si au plantat-o cu flori si copaci. Majoritatea cladirilor si monumentelor importante din oras sunt situate in jurul Esplanadei.

Vechea Fortareata domina Esplanada si este legata de oras printr-un pod de fier, lung de 60 m. Bizantinii au fost cei care au construit mai intai un sistem de fortificatii, care ulterior au fost preluate de venetieni. Ei le-au intarit si extins, le-au adaugat bastioane, tuneluri si galerii. In interiorul zidurilor au inaltat diferite cladiri, depozite de cereale, cazarmi, resedinte pentru autoritati si membri ai aristocratiei.

Astazi zidurile venetiene, fortificatiile aditionale ale englezilor si cateva dintre cladiri pot fi inca vazute in Vechea Fortareata si pot fi vizitate. Mai mult, unele cladiri au primit utilitate practica: aici se afla o biblioteca, arhive, precum si un conservator. Nu trebuie sa ratati vizita in vechea fortareata, mai ales ca privelistea catre mare si catre insula este superba.

Palatul Sf.Mihai si Sf. Gheorghe, aflat in capatul de nord al Esplanadei, este una dintre cele mai frumoase cladiri din Corfu. Proiectata in stil georgian, este cea mai mare cladire ramasa din perioada britanica, unica in spatiul mediteranean. Constructia palatului a inceput in 1819; el a servit drept resedinta pentru inaltii demnitari britanici iar intre 1864 si 1913 a fost resedinta de vara a familiei regale grecesti. Astazi gazduieste Summit-ul liderilor europeni.

Liston este un complex de cladiri situate in partea de vest a Esplanadei, ornamentate cu un portic in forma de arc. Au fost construite in 1807 in timpul ocupatiei franceze si seamana foarte bine cu Rue Rivoli din Paris.

Palatul San Giacomo, care acum adaposteste Primaria, a fost construit in perioada venetiana, intre 1661 si 1693. In 1720 a fost transformat in teatru , istoria acestei cladiri fiind strans legata de istoria teatrului grecesc din Corfu. Palatul este situat la aproximativ 100 m de centrul Esplanadei.

Noua Fortareata, cunoscuta si sub numele de Fortareata San Marco, a fost construita de venetieni in 1576, la scurt timp dupa cel de-al doilea asediu al turcilor si completata ulterior cu fortificatii de catre francezi si englezi. Zidul fortaretei, care protejeaza partea de vest a orasului, este aproape intact, cele doua porti arborand si astazi emblema Serenissimei Republici, leul din San Marco.

Alte obiective arhitectonice ale orasului sunt Rotonda, Prefectura, Parlamentul Ionian, Obeliscul Douglas, precum si bisericile Sf. Spiridon, Pantokrator, Panaghia Speliotissa, Aghios Nikolaos etc.

Orasul Corfu nu duce lipsa nici de muzee; daca aveti timp, puteti face o vizita la Muzeul de Arheologie, la cel de arta asiatica sau la Muzeul Solomos.

Palatul Achilleion

O vizita in insula Corfu ar fi incompleta daca ati rata Palatul Achilleion, situat la aprox. 15 km de capitala insulei. El a fost inaltat intre 1890-1892 pentru imparateasa Elisabeta (Sissy) a Austro-Ungariei, care a fost vrajita de frumusetea insulei si a vrut neaparat sa aiba o resedinta aici. Ea s-a retras in acest palat dupa moartea fiului sau Rudolph, unde a trait, cu mici intreruperi, pana in 1898, cand a fost asasinata la Geneva.

Palatul a fost construit in stil neoclasic de doi arhitecti italieni si a fost decorat cu picturi, fresce si statui, marea majoritate de o calitate indoielnica. Gradina palatului este impresionanta si ofera o priveliste splendida catre mare.

Itinerarii in insula

Nu trebuie sa ramaneti cu senzatia ca insula Corfu se confunda cu capitala sa cu acelasi nume. Va puteti alege itinerarii diverse in partea de nord, centru sau sud a insulei, unde gasiti la tot pasul vestigii antice sau bizantine sau puteti sa dati o raita prin satele ceva mai izolate din munti, neatinse inca de turismul industrial.

Un loc idilic este peninsula Canoni, aflat la 4 km de capitala. Aici puteti admira manastirea Vlacherna sau Palatul Mon Repos, construit in 1831 pentru consulul britanic.

Cum ajungeti in Corfu

Cel mai usor se ajunge cu avionul, aeroportul fiind situat la doar 3 km sud de capitala. In timpul sezonului, in afara curselor Olympic Airways din Atena ori Salonic exista numeroase curse charter din diverse orase europene (in curand vor fi si din Bucuresti).

Daca preferati un mijloc de transport terestru, puteti merge cu masina pana la Igumenitsa si de acolo va imbarcati pe un ferry boat, care dupa 1 ora si 20 de minute va va depune pe insula.

Nu-mi mai ramane decat sa va urez drum bun, sa puteti vizita cat mai curand romantica insula care a vrajit-o pe imparateasa Sissy si sa va bucurati de incredibila culoare violet a apelor Marii Ionice.

Francisca Rus