Copiii supraponderali au mai puține șanse sa urmeze o facultate

Apropo.ro / 01.08.2007, 14:15
Copiii supraponderali au mai puține șanse sa urmeze o facultate
Copiii întâmpina mai multe probleme pe durata anilor de liceu, din diverse motive, ca droguri, lipsa de interes pentu școala sau probleme familiale, însa un nou studiu al revistei Sociology of Education subliniaza un factor care trece uneori neremarcat – obezitatea. Sociologul

Copiii întâmpina mai multe probleme pe durata anilor de liceu, din diverse motive, ca droguri, lipsa de interes pentu școala sau probleme familiale, însa un nou studiu al revistei Sociology of Education subliniaza un factor care trece uneori neremarcat – obezitatea.

Sociologul Robert Crosnoe de la Universitatea Texas a descoperit ca elevii obezi au avut parte de experiențe mai neplacute la școala în comparație cu colegii lor mai slabi, probabilitatea ca aceștia sa urmeze o facultate fiind mai mica. Efectele obezitații se manifesta în special în cazul fetelor, informeaza revista Time.

Studiul arata ca doar aproximativ jumatate dintre fetele obeze dintr-un liceu vor urma o facultate, șansele lor scazând în cazul în care acestea au urmat o școala unde cei mai mulți dintre colegii lor aveau o greutate normala, susține Crosnoe. Însa fetele obeze care au fost la un liceu unde ele reprezentau 20% din totalul elevilor capata șanse egale de a merge apoi la facultate. „Cu cât te remarci mai tare în mulțime, cu atât este mai rau”, spune Crosnoe despre copiii cu probleme de greutate.

Pe de alta parte, baieții obezi au fost caracterizați drept „imuni”, ei având șanse egale de a urma o facultate cu colegii lor de greutați normale.

Crosnoe crede ca acest lucru are de-a face cu faptul ca aspectul exterior conteaza mai mult pentru fete decât pentru baieți, efectele sociale negative ale obezitații fiind astfel vizibile mai ales la acestea, având și un impact puternic asupra carierei lor academice.

Studii recente au demonstrat ca tinerii supraponderali sunt de multe ori tachinați, ostracizați și izolați de catre colegii lor, uneori fiind tratați diferit chiar și de catre profesori. Potrivit lui Crosnoe, copiii acumuleaza de multe ori acest feedback social negativ – fie el real sau doar perceput așa. Acest lucru poate duce la consum de alcool sau droguri, abandon școlar sau chiar gânduri sinucigașe. „Sunt nefericiți la școala”, spune el, „și acest lucru îi afecteaza atât în prezentul imediat, cât și pe termen lung”.

Pentru studiul sau, Crosnoe a folosit informații colectate de la aproximativ 11.000 de adolescenți din 128 de școli, ca parte a National Longitudinal Study of Adolescent Health, cel mai mare și mai cuprinzator studiu care a cercetat cum este influențata sanatate în funcție de comportament, în rândul adolescenților din clasa a VII-a și pâna într-a XII-a. Studiul a început în 1994. Cercetarea lui Crosnoe s-a concentrat în mod special asupra modului în care obezitatea provoaca tulburari de comportament.

Crosnoe a mai descoperit ca o parere proasta despre propria persoana este cu 63% mai frecventa la fetele obeze fața de cele cu siluete normale. Într-un grup de fete obeze, rata de abandon școlar este cu 24% mai ridicata decât în rândul celorlalte.