Copiii Revoluției

Apropo.ro / 27.12.2001, 16:18
Copiii Revoluției
Pe 22 decembrie 1989, la Cluj s-au nascut... 22 de copii! Români și maghiari, 12 fete și 10 baieți. CLUJEANUL a încercat sa îi gaseasca pe toți. Unii nu mai locuiesc la adresele declarate, iar parinții altora nu vor sa apara în ziare, fara un motiv anume. Doar patru

Pe 22 decembrie 1989, la Cluj s-au nascut… 22 de copii! Români și maghiari, 12 fete și 10 baieți. CLUJEANUL a încercat sa îi gaseasca pe toți. Unii nu mai locuiesc la adresele declarate, iar parinții altora nu vor sa apara în ziare, fara un motiv anume. Doar patru familii au acceptat sa povesteasca ce au trait atunci…

„În 21 decembrie ’89, am ieșit la farmacie dupa niște medicamente și am vazut poporul în strada. Am intrat în casa și i-am zis soțului meu sa mearga sa vada ce e. A plecat și nu s-a mai întors. Cred ca durerile nașterii mi s-au declanșat de frica, pentru ca sarcina era numai în luna a șaptea. Fetele cele mari s-au dus dupa Salvare”, își amintește clujeanca Ana Molnar. Ambulanța n-a putut trece de grupurile de manifestanți spre clinica „Dominic Stanca”, așa ca a mers la Ginecologie I. La 5 minute dupa miezul nopții, în 22 decembrie 1989, Ana a nascut o fetița: Orsalya-Viktoria.

„Ceaușescu, un președinte bun”

„Atunci, toata lumea era foarte speriata. Nu ne lasau nici sa ieșim afara, nici sa primim vizitatori. Soțul meu a aflat abia a doua zi, de la fete. De la spaima de atunci i se trage și boala soțului: are epilepsie”, povestește Ana Molnar. Zâmbește când își aduce aminte cum a ajuns fiica ei sa se numeasca și Viktoria: „Când s-a dus soțul la Sfat, cei de acolo i-au zis, automat, și Viktoria. Acum, toți prietenii o striga cu acest nume”. Vicky e în clasa a V-a și nu acorda prea mare importanța zilei în care s-a nascut. „Nu am învațat nimic la școala despre asta. Mi-a mai povestit mama. Din câte am înțeles eu, Ceaușescu a fost un președinte bun”, spune fata. Când a împlinit un an, familia ei a primit o telegrama de felicitare de la președintele Iliescu. Atât. Pentru Vicky, 22 decembrie are o singura semnificație: este ziua sa de naștere.

TAB-uri și debandada

La ora 1.20 a acelei zile istorice, o alta fetița vedea lumina zilei, la maternitatea „Stanca”, dar tot înainte de soroc: Kinga Erdodi. „S-a nascut cu 3 saptamâni mai repede, de emoții. Eram pregatiți de Craciun și nu ne așteptam sa nasc. Noaptea, nu am avut de ales și am plecat cu mașina personala. Nu aveam telefon, iar la centrala nu i-a deschis soțului, de teama ca vin teroriștii”, își amintește Ileana Erdodi, mama lui Kinga. De pe strada Tulcei, unde locuiesc, au ocolit pe Pata ca sa coboare la „Stanca”. „Când am coborât din mașina, treceau TAB-uri cu soldați care ne faceau cu mâna. Dupa ce s-a nascut Kinga, mi-a fost frica ca nu cumva, în debandada creata, sa nu o mai gasesc”, rememoreaza Ileana. Kinga, o blonda cu ochi albaștri, este tot în clasa a V-a. Stie ca pe 22 decembrie 1989 a fost Revoluția: „Nu am auzit prea multe, dar parinții îmi povestesc”. Râde când aude ca mama ei a vrut, inițial, sa o boteze Victoria. Si ea are, ca amintire, o telegrama de la Cotroceni.

Doua minute salvatoare

Edina Bacs s-a nascut la Ginecologie 1 în 22 decembrie, pe la ora 20.20. „În 21 decembrie, am dat telefon dupa Salvare și n-a venit. N-am avut de ales și am luat mașina și am mers pe scurtatura. Jos, la Astoria, erau primii morți. Tancurile erau cu fața spre Gara. Daca mai întârziam 2 minute, nu mai treceam. Un locotenent sau capitan, nu mai îmi amintesc, a dat ordin la un tanc sa dea cu spatele, ca sa virez eu”, își amintește Bacs Tibor. Au intrat cu greu în clinica, pentru ca se zvonea ca vin teroriștii. „Am lasat-o pe soție acolo și am sarit gardul spre fabrica de bere. Acolo, am traversat strada târâș, ca se tragea, și am mers catre Radio”, își reamintește tatal Edinei. Fetița nascuta în mijlocul evenimentelor este acum eleva în clasa a VI-a. Stie doar ca Ceaușescu a fost președintele țarii. Si ca, acum 11 ani, a primit o telegrama. De la un alt președinte.

Tata împușcat

În seara de 21 decembrie ’89, Melinda Csudom a profitat ca o ambulanța trecea întâmplator pe lânga locuința sa și a plecat la spital. „Soțul meu era în oraș. Nu știu de ce eram mai speriata, de lipsa lui sau de faptul ca urma sa nasc”, își amintește femeia. Dupa mai bine de 24 de ore a venit pe lume Tamas. Tatal sau, Stefan, l-a vazut abia dupa o saptamâna, dintr-un carucior cu rotile. Fusese împușcat în piciorul drept în timp ce se afla printre manifestanții din Piața Libertații. „Soacra mea a ținut legatura între noi. Tot ea m-a anunțat și ca am un baiat”, rememoreaza Stefan. Pentru el, 21 și 22 decembrie sunt zile ciudate, în care se amesteca amintirea trista a sângelui și bucuria pe care i-o ofera fiul sau. Elev în clasa a VI-a, Tamas a învațat de la parinți de ce s-a murit în decembrie 1989 și e mândru ca tatal sau a fost ranit luptând pentru libertate. Nu pentru un certificat de revoluționar.

Prima Victorie

Victoria Andreea Calinoschi (foto) este primul copil botezat cu numele simbolic al revoluției. Ea s-a nascut la Timișoara, pe 17 decembrie 1989. Este primul din cei peste 30 de copii nascuți la Timisoara în perioada Revoluției si care poarta numele de Victor sau Victoria. Mama ei, Elena Calinoschi, își amintește cum, cu puțin timp înainte de naștere, la ora 23.45, un glonț a spart geamul salonului unde se afla. Toata lumea s-a speriat și medicii le-au interzis pacientelor sa se mai apropie de ferestre. Ei și asistentele umblau pe burta când veneau sa le consulte.

Falsa fiica a Revoluției

De la martiri, teroriști, lovitura de stat și revoluție furata pâna la „fiica Revoluției”, fina președintelui Iliescu, tot ce s-a întâmplat în decembrie 1989 ramâne sub semnul întrebarii. Mergând pe firul lucrurilor, saptamânalul BAN+TEANUL a descoperit ca nu exista nici o dovada conform careia Ioana Victoria Slavoaca s-ar fi nascut în 22 decembrie 1989. Singurul act existent arata ca simbolul Revoluției a venit pe lume o luna mai târziu, în 22 ianuarie 1990, iar numele Victoria nu i-a fost pus de parinți, ci de consilierul prezidențial Dan Iosif! Familia Slavoaca locuiește și acum în satul Bazoșul Vechi și are o condiție modesta. Ei primesc și acum cadouri din partea Președinției, ceea ce provoaca invidia vecinilor, care infirma și ei ca Ioana s-ar fi nascut în decembrie.

TELEGRAMA DE LA ILIESCU

Așa arata telegrama pe care Ion Iliescu, președintele României de atunci și de acum, a trimis-o, în decembrie 1990, copiilor nascuți pe 22 decembrie 1989: „La mulți ani! Te-ai nascut într-o zi în care poporul român, cu un an în urma, a întors o mare pagina din istoria sa, renascând pentru a-și capata adevarata demnitate și libertate. Sa fii sanatos, sa te bucuri de viața, sa fii mândru de țara ta și sa ai grija de ea. La mulți ani!”