Copiii moștenesc gusturile parinților în materie de mâncare

15 06. 2006, 14:39
Copiii moștenesc gustul pentru hrana cu conținut ridicat de proteine, precum peștele și carnea, copiind gusturile parinților, acesta fiind un factor care duce la formarea în copilarie a obiceiurilor alimentare proaste, este concluzia unui studiu publicat în

Copiii moștenesc gustul pentru hrana cu conținut ridicat de proteine, precum peștele și carnea, copiind gusturile parinților, acesta fiind un factor care duce la formarea în copilarie a obiceiurilor alimentare proaste, este concluzia unui studiu publicat în Marea Britanie, informeaza BBC News Online.

Studiul, publicat în revista The Journal of Physiology and Behaviour și realizat de cercetatori de la Cancer Research UK, a mai scos la iveala faptul ca legumele sunt preferate mai mult de fete și mai puțin de baieți. Medicii au dorit sa afle care sunt factorii care duc la formarea în copilarie a unor obiceiuri alimentare proaste care duc mai târziu la o serie de boli, printre care și cancerul.

Cercetatorii au descoperit ca gustul pentru budinci și legume este mai degraba dobândit, datorita meniurilor impuse de parinți.

Medicii au realizat acest studiu pe baza datelor obținute în urma studierii a peste 200 de perechi de gemeni de același sex, identici și non-identici, dorind sa afle ce gusturi sunt moștenite și ce gusturi sunt influențate de mediu.

Profesorul Jane Wardle, de la Cancer Research UK, coordonatorul acestui studiu, spune ca nu se știe înca de ce anumiți factori de mediu influențeaza mai mult preferințele pentru fructe, legume și budinci. Wardle este de parere ca acest lucru se datoreaza existenței unei varietați mai mari din aceste categorii de hrana, spre deosebire de pește sau carne.

Copiii îi copiaza pe parinți, ajungând sa le placa sau sa deteste aceleași tipuri de legume și budinci ca și ei. De asemenea, este posibil ca un copil sa ajunga sa-i placa un anumit tip de hrana pentru ca îl consuma foarte des.

Wardle spune ca studiul a scos la iveala faptul ca parinții au un impact profund asupra preferințelor alimentare ale copiilor și acest lucru este foarte important în rezolvarea problemei obezitații, din ce în ce mai frecventa în rândul copiilor.

„Obezitatea de care sufera copiii poate duce mai târziu la apariția unor boli grave, inclusiv a cancerului”, spune Wardle.

Mediafax