Copiii care consuma alimente hipocalorice și bauturi dietetice prezinta mai multe riscuri de a deveni obezi fața de ceilalți, potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori canadieni care a fost publicat în revista Obesity și preluat de telegraph.co.uk.
Mulți parinți ofera copiilor lor o alimentație bogata în produse hipocalorice în efortul de a preveni apariția obezitații.
O echipa de cercetatori de la Universitatea din Alberta a descoperit ca cei mici au, în aceste condiții, tendința de a mânca o cantitate mai mare de alimente pentru a compensa conținutul scazut de calorii.
În Marea Britanie, 25% dintre copiii cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani sunt supraponderali. Cifra s-a dublat în ultimii zece ani, iar eforturile guvernului britanic de a stopa acest fenomen pâna în 2010 nu par a avea șanse de succes.
Copiii mici sunt diagnosticați frecvent cu boli care în urma cu zece ani nu existau în cadrul acestei tranșe de vârsta, precum diabetul, care poate provoca boli cardiace, pierderea membrelor și orbire.
Sociologul David Pierce, coordonatorul studiului, recomanda copiilor dietele sanatoase, echilibrate, cu un conținut suficient de calorii care sa fie adaptat nevoilor zilnice, în locul alimentelor hipocalorice.
Cercetatorul sugereaza ca gustul poate fi de ajutor în evaluarea densitații energetice a alimentelor, indicând ca acesta devine mai sensibil odata cu înaintarea în vârsta.
Cobaii tineri care au primit alimente hipocalorice au avut tendința de a consuma o cantitate mai mare de hrana, indiferent de greutatea lor corporala. În schimb, cobaii batrâni care au primit aceleași tipuri de alimente nu au consumat hrana în exces.
„Utilizarea alimentelor și bauturilor dietetice din copilarie poate fi responsabila de tendința de a mânca în exces și, implicit, de apariția obezitații, prin intermediul acestui proces de condiționare a gustului”, a spus Pierce.