O copie fidela a unei corabii de pe vremea domnitorului Ștefan cel Mare a fost sfințita, duminica, pe faleza Dunarii din Galați, la ceremonie participînd mii de persoane – înalte fețe bisericești, oficialitați, credincioși din zona Dunarii de Jos, militari și marinari.
Ideea construirii acestei replici fidele a pînzarelor moldovenești folosite pe Dunare de Ștefan cel Mare a aparut în urma cu 30 de ani, însa abia acum a putut fi pusa în practica, transmite corespondentul MEDIAFAX
Construcția vasului, care este din lemn de pin și stejar, a costat șase miliarde de lei, banii fiind alocați din bugetul local și din sponsorizari.
Corabia cu pînze, cu o lungime de 17 metri și o lațime de 4 metri, va fi dotata și cu un motor.
Proiectul a fost inspirat dupa machetele de la Muzeul Marinei din Constanța.
„Este deosebita în primul rînd datorita planului de forme, pentru ca așa ceva se face numai la comanda speciala, nu se mai practica, nu mai este moda secolului 21. Bordajul este construit dintr-o esența de rașinoase care se cheama laris, iar puntea este facuta din lemn de tec”, a declarat constructorul corabiei, Mihai Mihail.
Vasul a fost sfințit de Episcopul Casian al Dunarii de Jos și de Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Sava, Primatul Bisericii Ortodoxe din Polonia, la ceremonie luînd parte și ministrul Culturii, Razvan Theodorescu.
„Acest pînzar a fost o idee excepționala, exprimata acum șase luni, la Vaslui, de Episcopul Casian. Daca Moldova este poarta creștinatații, în viziunea ștefaniana Galațiul este poarta Moldovei”, a spus ministrul Culturii.
Vasul va ramîne ancorat la malul Dunarii și cu el vor putea fi facute scurte calatorii de agrement pe fluviu.
Manifestarea de duminica de pe faleza Dunarii din Galați încheie seria acțiunilor dedicate împlinirii a 500 de ani de la moartea domnitorului Ștefan cel Mare.
Mediafax