Contractele individuale, accesibile din 21 septembrie

21 09. 2004, 17:56
Abonații sistemului centralizat de energie termica pot sa opteze, începînd de marți, 21 septembrie, pentru sistemul de plata individual - care presupune o reducere cu aproximativ 30 la suta a costurilor pentru consumul de agent termic - însa prima factura redusa ar urma a fi

Abonații sistemului centralizat de energie termica pot sa opteze, începînd de marți, 21 septembrie, pentru sistemul de plata individual – care presupune o reducere cu aproximativ 30 la suta a costurilor pentru consumul de agent termic – însa prima factura redusa ar urma a fi platita abia la începutul anului viitor.

Autoritatea Naționala de Reglementare a Serviciilor Publice de Gospodarie Comunala (ANRSC) a elaborat un pachet de acte normative privind facturarea individuala, care vor fi publicate, marți, în Monitorul Oficial, a declarat președintele Autoritații, Ioan Radu. Este vorba de metodologia de facturare și repartizare a consumurilor individuale de energie termica în imobilele tip condominiu, act însoțit de contractele și convențiile cadru de facturare individuala a consumatorilor de energie termica.

Varianta propusa de ANRSC poate fi însa aplicata numai pentru jumatate din imobilele din România racordate la sistemul centralizat, deoarece contractele individuale sînt aplicabile doar în cazul blocurilor contorizate. Mai mult, abonații care locuiesc în blocuri contorizate ar beneficia doar teoretic de reducerea cu 30 la suta a facturii pentru consumul de agent termic, avînd în vedere reducerea subvențiilor prevazuta pentru anul viitor.

Potrivit datelor furnizate de ANRSC, la sfîrșitul lunii august doar 49 la suta din imobilele racordate la sistemul centralizat erau contorizate pentru apa calda și caldura. În București, ponderea este mai redusa, doar 38 la suta dintre imobile avînd montate contoare apa calda și caldura. Potrivit ANRSC, contractul individual va fi aplicat pîna la urma de catre toți abonații sistemului centralizat întrucît în cadrul negocierilor de aderare s-a stabilit ca 30 iunie 2006 sa fie termenul limita pentru contorizarea blocurilor, iar 31 iulie 2007 cel final pentru montarea repartitoarelor.

Totodata, ANRSC confirma ca primele contracte individuale vor fi încheiate cel mai devreme în luna decembrie, pentru ca ele sa intre în vigoare din ianuarie, anul viitor. Însa de la 1 ianuarie 2005, statul va reduce cu 35 la suta subvenția acordata societaților care produc agent termic, ceea ce ar putea duce la o creștere a tarifelor percepute populației, deși ANRSC susține ca nu va aproba ajustari de tarife de la 1 ianuarie.

Operatorii în termie susțin ca, în aceste condiții vor intra în colaps în mai puțin de un an, deoarece costurile de producție vor ajunge de doua mari decît încasarile de la populație.

Președintele Autoritații, Ioan Radu, afirma ca regiile și societatea civila au agreat forma de contract propusa de ANRSC. Cu toate acestea, ANRSC estimeaza ca primele contracte individuale vor fi încheiate cel mai devreme în luna decembrie a acestui an.

Relația dintre proprietar și furnizor va fi una directa, reglementata strict, a precizat Radu. Actele normative protejeaza pentru prima data consumatorii și prevad sancțiuni pentru furnizori, în cazul în care nu livreaza agent termic la parametri prevazuți în contract.

Astfel, daca temperatura din locuințe este mai mica sau mai mare decît cea prevazuta în contract, furnizorul nu va factura consumul, aceleași clauze fiind valabile și în cazul apei calde. Potrivit metodologiei, furnizorul are obligația de a livra agent termic astfel încît temperatura din apartamente sa fie de 20 de grade, iar cea a apei calde de 45 pîna la 60 de grade.

Penalitațile aplicate furnizorului vor fi egale cu contravaloarea energiei termice nelivrate sau livrate suplimentar. De asemenea, proprietarii de apartamente nu vor fi afectați în cazul în care unul dintre ei înregistreaza debite, întrucît datornicii vor fi debranșați individual de la sistem.

Repartitoarele de costuri – echipamente montate în fiecare apartament, pentru a monitoriza consumul de apa calda și caldura – vor aduce o reducere a facturii cu aproximativ 30 la suta, susțin reprezentanții ANRSC.

Pentru încheierea contractelor individuale este necesar însa acordul tuturor proprietarilor unui bloc. Dupa obținerea acordului tuturor proprietarilor, asociațiile din blocurile contorizate pot solicita furnizorilor de agent termic preluarea în facturare individuala. Sistemul se aplica atît în blocurile contorizate în care sînt montate repartitoare de costuri, cît și în cele care nu au montate asemenea echipamente.

Daca în imobil exista repartitoare de costuri la branșament, citirea acestora intra în sarcina firmei care a montat echipamentul, pe cînd citirea repartitoarelor din fiecare apartament va intra în sarcina furnizorului, potrivit metodologiei.

Contractele individuale mai presupun montarea repartitoarelor de costuri pentru fiecare apartament, aceasta operațiune fiind realizata numai de firme autorizate ANRSC.

„Exista tot soiul de firme care se ocupa cu montarea de repartitoare de costuri. De cele mai multe ori, aparatele montate de aceștia sunt de poasta calitate, iar firma nu asigura citirea contoarelor. Metodologia prevede ca societate care monteaza astfel de repartitoare sa se ocupe și de citirea lunara a acestora”, a spus Radu.

Repartitoarele deja montate de firme neautorizate pot fi reverificate de firme care au obținut avizul de funcționare de la ANRSC. „În cazul acesta, costurile de verificare ori înlocuire vor fi suportate de firme. Daca acestea nu mai exista, vor plati proprietarii. Este un risc la care s-au supus de la început”, a precizat Radu.

Actul normativ mai stipuleaza ca facturile se emit lunar, pentru fiecare proprietar de locuința cu care s-a încheiat convenția de facturare individuala. Factura individuala va conține informații care sa permita utilizatorului sa verifice corectitudinea sa: destinarul, data emiterii, termenul de plata scadent, perioada de facturare, semnificația fiecarei obligații de plata, consumul total înregistrat la contorul de branșament, suprafața totala echivalenta termic a blocului și a parților comune, suprafața utila pentru care se repartizeaza consumul, numarul de persoane, tarifele aplicate, valoarea facturii.

Contractele individuale pot fi depuse începînd de marți, termenul de soluționare fiind de 90 de zile de la data publicarii legii în Monitorul Oficial. Firmele care monteaza repartitoare au la dispoziție 60 de zile de la data publicarii legii în Monitorul Oficial pentru a obține autorizația de funcționare de la ANRSC.

Mediafax