Contraceptia feminina – de ieri, de azi, de maine
Omul are dreptul la sanatate. La fel, omul are dreptul si la sanatatea reproducerii. Un cuplu are dreptul sa isi aleaga momentul in care se va naste copilul. Contraceptia este metoda eficienta prin care partenerii pot avea relatii sexuale fara urmari. Contraceptivele impiedica intalnirea spermatozoizilor cu ovulul, evitandu-se astfel sarcina.
Metode contraceptive din trecut
In trecut femeile foloseau contraceptivele, mai ales daca aveau deja casa plina de copii. Inainte de evolutia medicinii moderne, avortul era un lucru periculos si multe femei decedau. Multe din metodele de contraceptie ce au fost descoperite au avut si erori in efect, insa secretul a fost pastrat din femeie in femeie. Acestea dateaza inca din Egiptul antic si constau intr-un amestec de substante din fecale de crocodil.
Inca din 1850 i.Hr., vechii egipteni erau responsabili de prepararea si administrarea "antidotului": faceau irigatii (in vagin) cu un amestec preparat din miere si bicarbonat de sodiu.
Un alt amestec magic, conform unui manuscris intitulat Ebers Papyrus – in 1550 i.Hr., era preparat din acacia (un gen de planta din familia leguminoaselor, cultivata ca planta ornamentala sau folosita in industria parfumurilor; din ea se extrage si guma arabica), miere si tanin (uneori si cu bumbac) cu care se ungea vulva. Aceasta metoda era eficienta deoarece zaharul fermentat (din cauza temperaturii corpului) se transforma in acid lactic, cunoscut ca un bun contraceptiv (ingredient care se gaseste si azi in pilule).
De asemenea, guma arabica era una din substantele pe care vechii egipteni o asezau pe un tampons, pe post de spermicid. Alta mixtura cu care se ungea vaginul era alcatuita din ulei de masline, ginger, rodie si tutun mestecabil (mai precis saliva dupa ce acesta era mestecat). Tot pe post de contraceptiv era folosit un buretel inmuiat in suc de lamaie, apoi introdus in vagin.
Cel mai vechi document existent atesta ca dansurile, amuletele, ritualurile si miturile erau folosite ca metode de prevenire. In secolul al doilea i.Hr., ginecologul grec Soranus stia ca femeia este fertila in timpul ovulatiei si promova metoda calendarului. Acesta a recomandat in nenumarate randuri, cu o nota mai putin stiintifica, moduri de prevenire:
– sa isi tina respiratia si sa isi arcuiasca spatele in timpul actului sexual pentru ca sperma sa nu ajunga in uter;
– sa sara inapoi de sapte ori consecutiv pentru ca sperma sa iasa din vagin;
– sa stea in genunchi si sa incerce sa stranute, avand astfel contractii.
Similar, prostituatele din secolul 1 i.Hr. stiau sa isi miste pelvisul in asa maniera incat sa sporeasca placerea partenerului si reusea sa devieze sperma departe de ovare.
Femeile din Roma Antica purtau un saculet de piele in care aveau ficat de pisica, atasat de piciorul stang, in timpul partidei de sex, folositor pentru a preveni sarcina. O alta metoda de prevenire era sa scuipe in gura unei broaste, de trei ori. Femeile europene erau sfatuite sa invarta inapoi roata unei mori, in timpul noptii. Altora li s-a spus sa isi introduca un deget in vagin dupa contactul sexual, sa il invarta, pentru ca sperma sa iasa mai repede din vagin. In acelasi timp, femeile din cealalta parte a lumii purtau la gat coliere sau amulete anticonceptionale.
In alte culturi unde luna era considerata responsabila de fertilizare, femeile dormeau sub cerul liber pentru a fi atinse de razele lunii.
In Evul Mediu, femei de religie catolica au optat pentru cea mai sigura metoda de contraceptie: abstinenta. In concluzie, ele au mers la biserica sa isi continue viata. Decizia a fost incurajata datorita chemarii catre spiritualitate. Iar banii pe care ii obtineau ca zestre ii dadeau bisericii.
Istoricii cred ca arabii au inventat instrumentele intrauterine: ei plasau pietricele mici si taioase in uterul camilelor ca ele sa nu ramana gestante in calatoriile lungi prin desert. Pietrele cauzau infectii ce impiedicau fixarea ovulului fecundat.
In 1920, ginecologul german Grafenberg a deslusit utilizarea dispozitivului intrauterin, folosind matase si fir de argint arcuit sub forma unui inel.
Supozitoarele sau diafragma sunt inregistrate cu ceva timp inainte de secolul al doilea i.Hr. Ele contineau fecale de crocodil, frunze si alge marine.
Un alt obiect care se introducea in vagin pentru a proteja, a fost un fel de maner de usa, din lemn. Aceasta metoda a fost condamnata in 1930 deoarece era considerat instrument de tortura. O alta metoda era introducerea unui sambure de piersica in uter sau de unt de cacao si acid boric. Femeile orientale foloseau o hartie imbibata bine in ulei pe care o asezau in interior ca o bariera, iar femeile europene foloseau ceara de albine.
Inca din 1600 prostituatele din Franta isi faceau dusuri interne cu seringa plina cu un lichid usor acid, care avea un efect mai mare decat cel al apei.
Urina, parti din animale, otravuri precum mercurul, arsenicul si stricnina erau folosite pe post de anticonceptionale orale.
Contraceptivele orale sunt folosite de peste 4.000 de ani. Femeile din China beau mercur pentru a preveni sarcina. Mai tarziu, femeile din India isi introduceau seminte de morcovi, iar un grup de aboringieni din Canada beau un ceai lasat la fermentat amestecat cu testicule de castor.
In Grecia si Roma Antica se mai folosea sucul din planta silphium, care era populara si cu efect de contraceptiv oral – femeile il luau de doua ori pe luna. Din pacate, aceasta planta se gaseste doar intr-un singur loc in Cyrene.
Alegerea unei metode contraceptive trebuie sa se faca cu informatii corecte. Privind in urma, piata a evoluat intr-un sens benefic femeilor (nici barbatii nu sunt ocoliti).
Metodele contraceptive folosite in prezent sunt destul de cunoscute de majoritatea femeilor informate si care nu vor o sarcina nedorita.
Metode hormonale sunt foarte diverse pe piata actuala: pilula contraceptiva, injectiile hormonale, plasturii, inelele vaginale, DIU, bureteii, spermicide, capisoane, prezervativul. Contraceptivele stopeaza lunar ovulele si atenueaza durerile menstruale. Contraceptia orala se bazeaza pe folosirea estroprogestativelor de sinteza sau numai a substantelor progestive.
Dispozitivul intrauterin – DIU (steriletul) se introduce in vagin si colul uterin, pana in uter. Opreste implantarea spermatozoizilor. Anual, in lume, 60 de milioane de femei utilizeaza DIU (steriletele cu fir de cupru se schimba la doi ani).
Metoda de contraceptie permanenta consta in ligatura chirurgicala a trompelor uterine. In oricare moment se opreste folosirea metodei, femeia poate ramane insarcinata.
Cele mai noi folosite metode contraceptive sunt: plasturele cutanat, injectia, inelul vaginal si DIU.
In cazul in care ai uitat sa iei pastila sau din contra, ai uitat ca nu iei pastile, foloseste contraceptia de urgenta sau pastila de a doua zi, care se ia in primele 72 de ore de la "incident". O alta metoda de urgenta este inserarea unui dispozitiv intrauterin cu fir de cupru pana la 5-7 zile de la actul sexual.
Metode impotriva sarcinii: alaptarea (totusi nu este universal valabil), coitus reservatus (abtinerea de la ejaculare) si coitul interruptus (retragerea penisului inainte de ejaculare).
Chiar daca medicina a evoluat si doar cu o simpla pastila sau un plasture poti preveni o sarcina, mai exista femei care din lipsa informatiei, a banilor sau a credibilitatii nu le folosesc. Prefera avortul si inca de la varste fragede, zeama de lamaie precum in antichitate, aspirina introdusa in vagin, metoda calendarului (fara a tine cont daca menstra vine la data exacta), coitus interruptus, precum si alte leacuri babesti.
Metode contraceptive din viitor
– Contraceptivele orale vor avea in componenta antiprogesteronul, mefipristona (ca metoda contraceptiva zilnica sau o data pe luna). Specialistii urmaresc ca pe viitor dozele de hormoni de estrogen din pilulele contraceptive sa fie cat mai mici, dar cu efect necesar.
– Se prevede ca se vor folosi mai bine gelurile contraceptive, inelele vaginale, plasturii, pe care medicii specialisti vor incerca sa le aduca imbunatatiri in plus fata de prezent.
– Este probabil ca odata pe luna sa se ia o pastila care sa isi mentina efectul o luna intreaga.
– Contraceptivele orale e posibilsa mai contina non-peptide de gonatropina care sa elibereze hormonii feminini (masculini).F
– Se vor folosi receptori de hormoni care sa inlocuiasca dozele de estrogen si progestin, intocmai pentru a evita riscurile si pentru a inlatura bolile comune precum cancerul la san.
Acum cativa ani o doza de 600 mg de mifepriston era indeajuns ca metoda contraceptiva dupa un act sexual neprotejat. S-ar putea ca o doza de 2-5 mg de mifepriston zilnic administrata sa inhibe ovulatia.
Se crede ca in urmatorii 10 ani tipurile de contraceptive se vor schimba radical. Fiecare pilula se va adresa unui anumit tip de organism. In urmatorii cinci ani vor fi aparate sofisticate pentru a distribui hormonii steroizi catre piele si uter. In urmatorii 10 ani steroizii precum antiprogestinul vor inlocui anumite contraceptive actuale. Cel mai probabil, in 10-15 ani, visul femeilor ca barbatii vor lua o pastila contraceptiva, va deveni realitate.
Pana cand barbatii vor lua pilula in locul nostru sa continuam noi sa avem grija pentru ca momentele de placere sa fie scutite de ceva nedorit. Ce metoda de contraceptie folosesti? Cunoasti vreun leac babesc care a dat rezultate?