Contracepția ar putea asigura viitorul elefanților

Apropo.ro / 09.08.2005, 11:04
Contracepția ar putea asigura viitorul elefanților
Confruntate cu o înmulțire excedentara a elefanților, care amenința biodiversitatea numeroaselor rezervații sud-africane, autoritațile veterinare nu dispun de prea multe soluții - fie sa împuște pachidermele, fie sa le mute, fie sa recurga

Confruntate cu o înmulțire excedentara a elefanților, care amenința biodiversitatea numeroaselor rezervații sud-africane, autoritațile veterinare nu dispun de prea multe soluții – fie sa împuște pachidermele, fie sa le mute, fie sa recurga la…contracepție, relateaza AFP.

„Am construit frontiere artificiale în jurul animalelor, pur și simplu nu mai putem sa le lasam sa dea curs chemarii naturii”, explica JJ van Altena, director al societații CatchCo.

El își petrece cea mai mare parte a timpului stând în tufișuri și urmarind femelele elefant vizate de programul sau de „imunocontracepție”.

Obiectivul acestui „vaccin”, care nu provoaca nici o schimbare hormonala, nu este de a elimina definitiv fertilitatea femelelor – care poarta, de obicei, în cursul vieții lor, circa opt sarcini – ci de a mari intervalul dintre doua gestații.

Metoda este „eficace și reversibila”, afirma Henk Bertschinger, profesor la Universitatea Pretoria, care lucreaza la acest proiect de zece ani.

Începând in 1995, teste preliminare au fost întreprinse cu succes în Parcul național Kruger. Din 2000, un program-pilot, aplicat în rezervația Makalali, din vestul celebrului parc, a demonstrat eficacitatea metodei, care, de atunci, a fost pusa în aplicare în alte șase rezervații private.

Contracepția se efectueaza o data pe an, de la sol sau din elicopter, cu ajutorul unei puști care lanseaza o seringa în care se afla vaccinul.

Rezervația Phinda, situata în estul Africii de Sud, a fost creata în 1991 grație unei uriașe operațiuni de stramutare a animalelor.

Zece ani mai târziu, responsabilii acestei rezervații și-au dat seama ca populația de elefanți a sporit prea rapid – 40 dintre ei au fost deplasați catre o alta rezervație, a fost angajat un specialist care sa studieze evoluția populației, iar apoi parcul a recurs la serviciile companiei CatchCo, singura societate care propune un program de contracepție în Africa.

„Împușcarea animalelor este un subiect controversat, care genereaza dispute aprige. Contracepția este eficace și nu comporta riscuri”, explica Kevin Pretorius.

Dincolo de eficacitatea contracepției, se pune problema daca aceasta intervenție umana ar putea determina modificarea comportamentului elefantului și i-ar putea dauna organizarii sale sociale.

Cei care au conceput vaccinul recunosc ca acest tip de contracepție, care necesita un rapel anual și, deci, o supraveghere foarte precisa a populației de elefanți, nu poate face fața, în acest stadiu, marilor rezervații.

Responsabilii administrației parcurilor naționale au anunțat recent ca au în vedere, pentru prima data din 1994, sa împuște elefanți în parcul Kruger, care numara în prezent 12.000 de exemplare. Înca nu s-a luat o decizie definitiva și nu a fost anunțat nici un program în acest sens.

Mediafax