Continuarea filosofiei germane
Acum aproape doua secole se scriau tratate despre sfîrsitul filosofiei clasice germane. Iata ca în fotbal cel putin, arta nemtilor de a învinge, filosofia lor de victorie, e departe de a se ispravi. În conditii normale de temperatura, presiune si arbitraj, Coreea nu e decît o echipa gazda atoasa, sustinuta de un public fanatic. Însa, pentru a accede în finala unui Campionat Mondial, acestea nu sînt atuuri suficiente. E nevoie si de fotbal, nu numai de o miscare browniana în teren la care obosesti doar uitîndu-te.
Nici Germania n-a jucat fotbalul cel mai bun cu putinta, dar probabil ca nici n-a urmarit asta. Ci doar sa plece la Yokohama, pentru duminica. În fata unui stadion care le-a fost ostil, în fata unei întregi natiuni care a dorit ca ei sa piarda, nemtii au învins. Au dominat aproape tot meciul, au fost minute în care Kahn s-a plictisit în poarta si în care asiaticii n-au iesit din propriul careu. Ballak, omul care marcase golul calificarii si cu americanii, a recidivat în minutul 75, fortînd Coreea sa atace în final. Lucru care nu-i vine deloc la îndemîna atunci cînd nu intervine vreun penalty picat cadou.
Nu s-a calificat în finala cea mai spectaculoasa echipa a Mondialului, ci poate cea mai solida. Nemtii sînt tari ca stîncile si atunci cînd se apuca sa faca o treaba, au obiceiul s-o duca la bun sfîrsit. Daca pentru altii e plictisitor sa bata mereu cu 1-0, pentru ei e în primul rînd util.
Demnitate la înfrîngere
Natiunea coreeana n-a facut o drama din meciul pierdut, ci a primit esecul aplaudîndu-si favoritii. Pentru semifinala de ieri, inclusiv musonul a luat o pauza. Dupa doua zile de ploaie, s-a înseninat si n-a mai fost atît de frig, asa ca milioanele de oameni au putut sa-si duca la bun sfîrsit scenariul devenit de-acum clasic.
Tribunele acestui imens furnicar rosu s-au agitat si au urlat 90 de minute, sperînd ca echipa lor ar fi putut continua. Au explodat la orice deposedare reusita de ai lor, au huiduit din toti plamînii cîteva decizii ale lui Urs Meier.
Înfrîngerea au primit-o demn, fara lacrimi. În momentul fluierului final, cîtiva jucatori coreeni s-au prabusit la pamînd, dar imediat s-au ridicat, s-au asezat în pozitie de drepti la centrul terenului, iar apoi si-au salutat suporterii. Orice eventuala nostalgie a localnicilor a încetat atunci cînd, la nici zece minute dupa meci cerul a fost acaparat de artificii. O baie de lumina a însotit sfîrsitul unei aventuri coreene pe cît de spectaculoasa, pe atît de contestata.
În vizita la Hiddink
Presedintele Coreei de Sud, Kim Dae Jung, a afirmat prin vocea purtatorului sau de cuvînt ca în cursul lunii iulie îi va face o vizita lui Guus Hiddink la resedinta acestuia din Olanda, indiferent daca tehnicianul îsi va prelungi sau nu contractul cu fedetratia de la Seul. Intentia presedintelui e de a-i multumi selectionerului, conform unui obicei coreean care spune ca atunci cînd cineva îti aduce un serviciu, trebuie sa te duci la el în casa sa-i multumesti.
Forum: Ce parere ai despre partida Germania – Coreea de Sud?
Sursa: www.prosport.ro