Continentele se mișcă sau nu se mișcă

10 01. 2015, 10:00

Germanul Alfred Wegener susținea că în urmă cu aproape 200 de milioane de ani exista doar supercontinentul Pangaea, care ulterior s-a fragmentat în două continente, Laurasia – emisfera nordică, și Gondwanaland, emisfera sudică. Ele au tot continuat să se fragmenteze până s-a ajuns la ceea ce există astăzi.

Majoritatea geologilor nu erau de acord cu teoria lui, căci nimeni nu vedea cum s-ar putea mișca continentele.

Apoi, omenii de știință au început să se gândească că ar exista o urmă de adevăr, dar și la ce anume ar fi putut determina asta. Unul dintre lucuri ar fi fost căldura din interiorul pământului care creează curenți de convecție. Un alt motiv din cauza căruia s-ar putea mișca continentele ar fi fost că pe fundul oceanului sunt curenți din manta terestră. Și cum fiecare avea o anume teorie, nici nu ajungeau la un numitor comun.

Unii specialiștii tind totuși să nu-i accepte teoria lui Alfred, însă cei care fac cercetări în adâncuri sunt aproape gata să o adopte. Dacă ar cădea toți la un acord și ar accepta teoria că aceste continente încă se mișcă, și vor mai mișca, ar avea loc o mare schimbare în ceea ce cunoaștem despre pământ.

Specialiștii ar trebui să vină cu teorii noi privind climatul, cum cresc plantele, cum au evoluat animalele, cu au luat naștere munții și multe altele. Istoria s-ar schimba total.