Contabilii n-au nimic de a face cu arta – o mare prejudecata
Contabilitatea se aseamana cu patinajul artistic. Are un program impus: tehnic, riguros, care nu face pe nimeni sa viseze, dar mai ales un program liber, o încercare pentru „artiști”, plina de interpretari personale.
Descoperirile din ultima perioada arata ca cei care dau masura afacerilor prefera al doilea tip de exercițiu, relateaza Le Figaro.
Când sunt euforice, piețele nu țin prea mult la rigurozitate. Acum totul s-a schimbat. Operatorul britanic de cabluri Cable&Wireless este un exemplu. Cursul acțiunilor sale a scazut cu 5% la Bursa din Londra dupa ce compania a fost suspectata de practici contabile discutabile.
Grupul a contabilizat ca venituri schimbarea valorii la unele active, ca urmare a câștigarii dreptului de utilizare a rețelelor de cabluri, din contracte cu alte companii. Aceste tranzacții nu prevad un schimb efectiv de bani. Ele au fost totuși traduse în termeni financiari în calculele contabile.
De aici rezulta supozițiile ca ar fi doar operațiuni de complezența, facute anume pentru a umfla cifra de afaceri a companiilor.
„Trocul este des întâlnit în domeniul internetului și ramâne o practica curenta pentru companiile de telecomunicații,” explica Benoit Flamant, director al IT Asset Management. De fiecare data obiectivul este același – limitarea ieșirilor de numerar pentru a putea mari cifra de afaceri.
Un exemplu în acest sens este parteneriatul creat în 1999 între AOL și Sun Microsystems. În urma înțelegerilor, AOL utilizeaza serviciile de internet ale Sun și ofera în schimb spații publicitare gratuite pe pagina de internet.
Acesta este un troc considerat de cele doua companii ca o tranzacție comerciala normala și ocupa un loc important în bilanțul lor.
Companiile de telecomunicații se afla acum în vizorul opiniei publice, din cauza nivelului foarte mare al datoriilor din ultima perioada. Contabilitatea realizata de ele pare a ascunde datorii mult mai mari datorita fuziunilor și achizițiilor pe care le-au facut în 1999 și 2000.
În Europa s-au înregistrat șapte falimente în acest sector, anul trecut. Dintre companiile aflate în imposibilitate de plata a datoriilor în 2001, jumatate erau din sectorul telecomunicațiilor. France Telecom și Deutsche Telekom sunt cele mai urmarite.
France Telecom a ajuns la datorii de 65 mld. euro, fața 19 mld. acum doi ani, iar Deutsche Telekom la 69 mld. euro, fața de 37 în 1999. Agențiile de rating au scazut calificativele pentru firmele de telecomunicații, afirmând ca pentru multe dintre ele perspectivele sunt sumbre.
În urma scandalului Enron, s-a descoperit ca multe companii și-au ascuns datoriile, realizând colaborari cu societați create ad-hoc, de preferința situate în paradisuri fiscale. Multe întreprinderi și-au asumat riscul de a contracta împrumuturi bancare garantând cu cursurile bursiere ale acțiunilor lor, fara a informa bursa, adica acționarii, despre toate detaliile.
Salvarea se gasește în prezentarea contabila de o maniera cât mai favorabila. Dezbaterile s-au întins în Statele Unite datorita conturilor „pro-forma”, care permit companiilor sa adopte propriile norme contabile .
De exemplu, Amazon a obținut un beneficiu net de 5 milioane de dolari în trimestrul patru al anului 2001, în conformitate cu normele americane GAAP, și unul de 35 de milioane în urma aplicarii calculului pro-forma.
„Regulile de contabilitate pot fi interpretate în mod diferit, ceea ce face din ele un subiect delicat,” explica Benoit Flamant. Nu este atât o chestiune de norme contabile cât una de practici îndoielnice. „Respectarea literei legii, nu înseamna neaparat și respectarea spiritului ei,” observa un expert contabil.
„Este o problema a pieței. Companiile nu sunt prea prevazatoare și nici acționarii pretențioși, atunci când cifra de afaceri înregistreaza procente de creștere de 20% pe an,” a spus Michel Tudel, președintele Comisiei naționale a comisarilor contabili.
Practicile îndoielnice care permit alimentarea bulei speculative sunt la originea problemelor actuale. „Crizele sunt mereu bine-venite,” spune însa un analist.”Descoperirea metodelor va permite soluționarea problemelor”.
În Statele Unite, contabilitatea a devenit o problema naționala de când acționarii considera ca au primit informații eronate despre situația companiilor în care au investit. Chiar și creșterea continua a economiei americane încheiata în 2000 este pusa sub semnul întrebarii.
Elena Stanciu