Consumul de mandarine previne apariția cancerului de ficat

13 09. 2006, 10:22
Consumul de mandarine poate preveni apariția cancerului de ficat și a altor boli grave, este concluzia a doua studii realizate de cercetatorii japonezi, informeaza BBC News Online. Cercetatorii japonezi sunt de parere ca elementul cheie îl constituie prezența vitaminei A

Consumul de mandarine poate preveni apariția cancerului de ficat și a altor boli grave, este concluzia a doua studii realizate de cercetatorii japonezi, informeaza BBC News Online.

Cercetatorii japonezi sunt de parere ca elementul cheie îl constituie prezența vitaminei A provenita din compușii numiți carotenoizi care dau acestui fruct culoarea portocalie.

Primul dintre aceste studii a scos la iveala faptul ca persoanele care consuma mandarine prezinta un risc mai scazut de a fi diagnosticate cu boli ale ficatului, îngroșarea arterelor sau diabet.

Cel de-al doilea studiu demonstreaza ca sucul de mandarine reduce riscul de apariție a cancerului favorizat de hepatitele virale cronice.

La primul studiu, realizat de cercetatorii de la National Institute of Fruit Tree Science, au participat 1.073 de persoane din orașul japonez Mikkabi, Shizuoka, care au mâncat zilnic mandarine.

Cercetatorii au descoperit în probele de sânge prelevate de la voluntari indicatori chimici asociați cu un risc scazut de apariție a unor boli foarte grave.

La cel de-al doilea studiu, realizat de o echipa de cercetatori de la Prefectural University of Medicine din Kyoto au participat 30 de persoane diagnosticate cu hepatite virale care au consumat zilnic, timp de un an, o bautura conținând carotenoizi și suc de mandarine, și 45 de pacienți care nu au consumat aceasta bautura.

Dupa un an niciunul dintre pacienții care au baut sucul nu a fost diagnosticat cu cancer de ficat comparativ cu 8,9% pacienți diagnosticați cu cancer din rândul celor carora nu li s-a administrat bautura.

Cercetatorii japonezi au indicat ca intenționeaza sa-și continue munca timp de înca cinci ani pentru a obține date exacte.

Ed Yong, de la organzația Cancer Research UK, a salutat rezultatele acestui studiu dar este și el de parere ca sunt necesare teste pe grupuri mai mari de persoane.

Cathy Ross, de la British Heart Foundation (BHF) a indicat: „Studiul pare sa vina în sprijinul recomandarilor BHF de a consuma zilnic cel puțin cinci porții de fructe și legume, pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare”.

Mediafax