În ultimul deceniu, consumul de antidepresive a crescut alarmant în rândul țărilor dezvoltate economic.
Vremea apropo îți oferă mai multe informații despre vremea din orașul tău
Datele arată că medicii din țări precum Islanda, Australia, Canada și alte țări nord-europene prescriu antidepresive pentru un număr din ce în ce mai mare de pacienți. Media de vârstă a scăzut, astfel că sunt și mulți tineri. Stresul, problemele de zi cu zi, atacurile de panică sau tulburările de comportament sunt diagnostice frecvent întâlnite în rândul consumatorilor de antidepresive.
Și producătorii de medicamente au înregistrat creșteri la vânzări de cel puțin 12% pe an.
În SUA peste 10% dintre cetățeni iau o astfel de medicație. Și în China s-a înregistrat o creștere semnificativă a consumului de antidepresive – 20% pentru fiecare an din ultimii trei ani.
În Spania și Portugalia consumul de pastile a crescut cu peste 20% în ultimii cinci ani. În Coreea de Sud, doar o persoană dintr-o sută folosește o astfel de medicație. În Norvegia 15% dintre femei iau antidepresive, iar în Islanda 30%.
Specialiștii susțin că antidepresivele funcționează în cazul persoanelor mediu sau grav afectate de depresie, însă aceste medicamente nu ar trebui să fie prima și ultima opțiune a acestora. Medicii ar trebui să recunoască corect depresia de alte posibile afecțiuni și ce tip de pastile sunt necesare, dar și cauzele acesteia.
Antidepresivele moderne sunt des recomandate pacienților, pentru că au mai puține contraindicații și efecte adverse. Este sunt prescrise pentru nefericire, dar nefericirea face parte din condiția umană. Adevărata depresie răspunde la tratamente.
Consumul ridicat este și un efect al marketingului industriei farmaceutice, iar vânzările ridicate nu face altceva decât să bucure producătorul gata să scoată pe piață un număr și mai mare de astfel de produse.