Consultarea unui specialist – primul pas în lupta cu obezitatea

28 06. 2006, 14:18
Esențial în momentul în care dorim sa facem o schimbare în modul nostru de viața este sa apelam la sfatul unui specialist. Cu cât ai mai multe informații despre ce înseamna sa slabești, ce mijloace ai la îndemâna și cum poți obține rezultate durabile, cu

Esențial în momentul în care dorim sa facem o schimbare în modul nostru de viața este sa apelam la sfatul unui specialist. Cu cât ai mai multe informații despre ce înseamna sa slabești, ce mijloace ai la îndemâna și cum poți obține rezultate durabile, cu atât îți va fi mai ușor sa începi sa îți schimbi obiceiurile alimentare.

Desigur, câteva sfaturi referitoare la modul de alimentație sunt întotdeauna utile, însa pentru efecte garantate și pe termen lung, consultarea unui medic este obligatorie.

Încearca sa nu iei decizii pripite. Nu te grabi sa ții cura de care ai citit ultima data în revista sau regimul pe care îl țin prietenele tale. Nu toate metodele sunt bune pentru toți și riști sa acționezi într-un mod care îți poate afecta serios sanatatea.

Pentru ca rezultatele unui regim sa fie de lunga durata și sa nu aiba efecte negative, este foarte important sa discuți cu un medic specialist despre metoda de slabit care se potrivește cel mai bine organismului tau. Medicul este cel mai în masura sa-ți spuna care este cea mai buna soluție pentru tine. Împreuna veți stabili un plan de acțiune și tot el îți va raspunde tuturor întrebarilor tale despre regimul ales.

Pentru programari la medici și cabinete medicale campania Reductostart pune la dispoziție un numar de telefon unde fiecare poate suna, pentru a beneficia de o consultație gratuita din partea unui medic specialist care îți poate rezolva, cât mai rapid, problema.

Numarul de asistența este (021) 252.33.43, cu tarif normal, disponibil zilnic între orele 10 – 18:30. Pentru a stabili cât mai curând o consultație la unul dintre cabinetele medicale afiliate accesând site-ul www.reductostart.ro.

O alimentație corecta, un pas înainte pentru fiecare dintre noi Înainte de vizita la medic ar fi bine sa știi câteva lucruri esențiale despre modalitatea corecta de alimentație.

Necesarul zilnic mediu de energie este de aproximativ 1600-1800 kcal pentru barbatul adult, iar pentru femei de 1200-1400 kcal. Oamenii care sunt activi fizic, fie la munca, fie în timpul liber au nevoie de mai multe calorii decât cei sedentari. Barbații activi au nevoie de aproape 3000 kcal/zi, iar femeile de 2500 kcal/zi. Atleții care fac antrenamente foarte grele și lucratorii manuali uneori ajung la un necesar zilnic de 5000 kcal.

Atunci când dorești sa scapi de grasime trebuie sa fii sincer/a cu tine și sa te încadrezi în categoria de greutate potrivita, evaluata real, având în minte noua categorie în care dorești sa te înscrii. Nu trebuie sa mai faci nici o greșeala pentru ca orice surplus alimentar fața de rația prescrisa este totdeauna depozitat ca grasime. Un kilogram de grasime este echivalentul a 7000 kcal de energie stocata. De fiecare data când „arzi” 7000 kcal în plus fața de ceea ce consumi, atunci folosești și 1 kg de grasime. Prin arderea a 500 kcal/zi în plus fața de ceea ce manânci, vei ajunge sa pierzi 0,5 kg de grasime pe saptamâna.

O anumita cantitate de grasime este totuși necesara în organism, pentru a menține starea de sanatate. Valorile minime sunt: 3% pentru barbați și 13 % pentru femei. Aceasta diferența se explica prin faptul ca femeile au nevoie de o mai mare cantitate de lipide pentru a fi pregatite sa hraneasca fatul, în cazul unei sarcini. De reținut ca un barbat obișnuit, cu vârsta între 20 și 30 de ani are în organism 15-18 % grasime, iar femeia de aceeași vârsta are 25-28 %.

A mânca mai puțin și a urma un program de exerciții fizice este singura metoda „buna” de a scadea în greutate. Dietele sarace, fade, sunt dezechilibrate, nerealiste și nesanatoase, deoarece sunt eliminate grupe importante de nutrienți, precum carbohidrații, de care este nevoie pentru a menține o stare de sanatate adevarata. De asemenea, unele diete impun un aport caloric atât de scazut, încât nu numai ca se pierde masa musculara, dar se ajunge la afectarea organelor interne și chiar la modificari de personalitate.

Daca dorești, spre exemplu, sa reduci aportul de calorii la 1500 kcal/zi întocmește-ți un plan. Micul dejun ar trebui sa aiba în jur de 600 kcal și sa fie alcatuit în principal din carbohidrați (de exemplu cereale cu lapte degresat). Prânzul ar trebui sa aiba tot aproximativ 600 kcal, dar cu o compoziție de 50% carbohidrați și 50% proteine (de exemplu curcan, pui, pește sau oua și chiar paste, orez sau cartofi copți). La cina cantitatea de calorii trebuie sa fie în jur de 300 kcal, iar hrana clasica poate fi înlocuita cu suplimente nutritive. Nu mânca seara, mai târziu de ora 19:00.

Acest tip de dieta îți împarte rația zilnica în urmatoarele proporții :
• micul dejun 40%
• prânzul 40%
• cina 20%

Chiar daca obișnuiești sa consumi mai mult sau mai puțin de 1500 kcal/zi, încearca sa te menții în limitele procentelor prezentate. Acest regim are calitatea de a împarți energia adusa de nutrienți astfel încât aceasta sa nu lipseasca organismului în nici un moment al zilei. Carbohidrații consumați dimineața vor asigura suficienta energie pâna la miezul zilei, apoi masa de prânz va acoperi perioada pâna la apusul soarelui. Mâncând seara târziu sau daca cina este prea copioasa, procesul de depunere a lipidelor va fi inițiat, deoarece surplusul de energie nu va fi utilizat, ci depus sub forma de țesut adipos. Se știe ca daca te duci la culcare flamând, te vei trezi dimineața mai ușor. Încearca sa înfrângi senzația neplacuta de a merge la culcare cu stomacul gol și ai depașit o parte din problema. Daca cedezi, atunci te afli pe drumul catre eșec.

Astfel, mâncând mai puțin și facând mai multe exerciții, grasimea depusa pe abdomen, coapse, șolduri, brațe va fi utilizata ca material energetic și astfel consumata. Facând exerciții vei construi masa musculara care cântarește de 1,2 ori mai mult ca grasimea. Astfel vei câstiga masa musculara, vei pierde grasime și totuși îți vei menține greutatea. Îți poți monitoriza transformarile corpului prin folosirea aparatului de masurat pliul cutanat sau pur și simplu poți aprecia acest pliu prin ciupirea între police și aratator. Aparatul te va ajuta sa-ți determini greutatea ideala, bazându-te pe cantitatea de grasime din corp și mai puțin pe greutatea totala, care nu da o valoare foarte adevarata asupra transformarilor.