Construim reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Dar uraniu pentru ele avem?
Desi grupurile energetice CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF SUEZ (Franta-Belgia) s-au retras din proiectul de constructie a reactoarelor 3 si 4 ale centralei de la cernavoda, Nuclearelectrica, operatorul centralei, este optimista ca investitia va continua, de proiect aratandu-se interesate mai multe companii din Japonia, China, Coreea si SUA.
A aparut insa problema „combustibilului”, resursele de uraniu ale tarii noastre nefiind suficiente pentru alimentarea celor patru reactoare.
„Pentru durata de viata a reactoarele nucleare 1 si 2, de circa 40-50 de ani, uraniul este suficient. Pentru functionarea reactoarelor 3 si 4 cautam fel de fel de demersuri„, a declarat azi Gaman, care a adaugat ca autoritatile prospecteaza oportunitati de achizitie din tari africane, Iordania sau Kazahstan.
„Problema identificarii de noi resurse de uraniu pentru a asigura functionarea reactoarele 3 si 4 este destul de apasatoare„, a afirmat, la randul sau, directorul general Companiei Nationale a Uraniului (CNU), Nicu Popa.