Constantin Lacatusu si Uca Marinescu premiati de MTS

Apropo.ro / 07.03.2002, 09:30
Constantin Lacatusu si Uca Marinescu premiati de MTS
Ministrul Tineretului și Sportului, Georgiu Gingaraș, i-a premiat, miercuri, cu cîte 44 de milioane de lei, pe alpinistul Constantin Lacatușu și pe exploratoarea Uca Marinescu, pentru performanțele realizate în întreaga cariera. Lacatușu este primul român care

Ministrul Tineretului și Sportului, Georgiu Gingaraș, i-a premiat, miercuri, cu cîte 44 de milioane de lei, pe alpinistul Constantin Lacatușu și pe exploratoarea Uca Marinescu, pentru performanțele realizate în întreaga cariera.

Lacatușu este primul român care a cucerit Everestul și care a reușit sa urce pe cele mai înalte șapte vîrfuri din lume. Constantin Lacatușu a spus ca, în viitorul apropiat, va încerca sa atinga un vîrf din Himalaya, care nu a fost cucerit, pîna în prezent, de nimeni. Uca Marinescu a reușit performanța de a atinge atît Polul Sud, cît și Polul Nord.

În cadrul unei conferințe de presa organizate, miercuri, la Hotelul Sport, ministrul Georgiu Gingaraș a declarat ca, pîna la ora actuala, dintr-un total de 57 de federații sportive, 33 au obținut certificatul de identitate sportiva, iar 29 au semnat contracte și au primit, deja, finanțare de la MTS.

MTS a semnat, la sfîrșitul saptamînii trecute, un protocol de colaborare cu forul similar din Franța, pe 15 ramuri de sport. De asemenea, MTS intenționeaza sa parafeze un acord similar cu Grecia, pentru a oferi sportivilor români posibilitatea de a se pregati în aceasta țara, unde se vor desfașura Jocurile Olimpice din 2004. Gingaraș, care a participat la o reuniune internaționala la Atena, a spus ca, în 2004, flacara olimpica va trece și prin România.

Reprezentanții MTS au elaborat mai multe propuneri de modificare a Legii Educației Fizice și Sportului, care urmeaza sa fie aprobate de Parlament. Printre modificari se numara și capitolul privitor la acordarea rentelor viagere. „Vrem sa-i ajutam pe foștii sportivi medaliați în probe care pe vremea lor nu erau olimpice, dar care între timp au capatat acest statut. Din pacate, din considerente de buget, aceste modificari vor intra în vigoare abia din 2003. Totuși, vom încerca sa constituim, printr-o Hotarîre de Guvern, un fond din surse extrabugetare, din care sa repartizam mai devreme aceste rente”, a precizat Gingaraș. În prezent, fondul total pentru acordarea rentelor viagere foștilor sportivi este de 30 de miliarde de lei.

Ministrul Tineretului și Sportului a spus ca acordarea rentelor viagere are și aspecte negative, unul fiind acela ca performerii se retrag prea devreme din activitatea sportiva, renunțînd sa mai devina antrenori.

Nicolae Marașescu a spus ca MTS intenționeaza sa înființeze un Centru Național de gimnastica la Timișoara. „La Timișoara se afla foarte multe foste gimnaste care sînt sau au fost studente și care ar putea activa în cadrul acestui centru. Printre acestea se numara Lavinia Miloșovici, Simona Amînar, Gina Gogean, Maria Olaru sau Claudia Presecan. Vom demara discuțiile pentru realizarea acestui proiect”, a adaugat Marașescu.

Sursa: www.mediafax.ro