Condițiile de debranșare de la sistemul central de încalzire

30 06. 2005, 18:56
Modificarea sistemului de încalzire centralizata al condominiilor (blocurilor - n.r.) se poate realiza numai cu aprobarea asociației de proprietari și, obligatoriu, cu acordul persoanelor direct afectate din vecinatate, atât pe orizontala, cât și pe verticala. Prevederea

Modificarea sistemului de încalzire centralizata al condominiilor (blocurilor – n.r.) se poate realiza numai cu aprobarea asociației de proprietari și, obligatoriu, cu acordul persoanelor direct afectate din vecinatate, atât pe orizontala, cât și pe verticala.

Prevederea este cuprinsa în proiectul legii energiei termice, aprobat în ședința de miercuri, 29 iunie, a Guvernului.

Conform actului normativ, modificarea sistemului de încalzire centralizata al condominiilor se va realiza cu aprobarea asociației de proprietari și, în mod obligatoriu, cu acordul celor direct afectați din vecinatate – atât pe orizontala, cât și pe verticala -, dar și dupa obținerea în prealabil a altor acorduri și avize prevazute în legislația în vigoare.

Modificarea sistemului se va aduce la cunoștința autoritaților administrației publice locale și operatorului și nu se va realiza în sezonul de încalzire.

Actul normativ prevede ca deconectarile individuale ale unor apartamente – indiferent de cauze -alimentate cu energie termica în sistem centralizat, se pot realiza dupa elaborarea unui referat tehnic întocmit de furnizor și cu acordul scris al asociației de proprietari/locatari, sub semnatura reprezentanților legali ai acestora, dar nu în timpul sezonului de încalzire.

Refuzul acordarii acestei aprobari va trebui motivat în forma scrisa și poate fi contestat în condițiile legii.

În situația în care deconectarea se realizeaza în scopul înlocuirii sistemului de încalzire centralizat cu un sistem de încalzire individual, vor trebui îndeplinite o serie de condiții suplimentare, respectiv obținerea avizului de mediu și încheierea unui contract de service permanent, pe toata durata funcționarii instalației, cu o firma autorizata, pentru întreținerea și asigurarea bunei funcționari a instalației.

Actul normativ precizeaza ca proprietarii locuințelor care, la data intrarii în vigoare a acestui proiect de lege, au alte sisteme de încalzire/preparare a apei calde își pot menține sistemele legal montate.

Condițiile de debranșare a apartamentelor de la sistemul centralizat de încalzire, cuprinse în proiectul de lege aprobat de Guvern, difera de propunerile incluse în proiectul legii energiei termice elaborat de fostul Guvern.

În ultima varianta a proiectului, elaborat în decembrie 2004, se prevedea ca debranșarea apartamentelor de la rețeaua centralizata de încalzire în scopul instalarii unui sistem individual era permisa numai cu acordul scris al asociației de proprietari și/sau de locatari și cu condiția ca gazele arse sa fie evacuate printr-un coș care sa depașeasca acoperișul blocului.

Mediafax