Condiții și obligații pentru proprietarii animalelor
Proprietarii animalelor vor fi obligați sa asigure acestora normele sanitar-veterinare și de igiena necesare pentru hrana, îngrijire și reproducție, sa aiba un comportament lipsit de brutalitate fața de ele și sa nu le paraseasca, au declarat, agenției MEDIAFAX, surse din Ministerul Agriculturii.
Toate aceste prevederi sînt incluse într-un proiect de lege privind protecția animalelor, elaborat de minister, care va intra în vigoare, dupa ce va fi aprobat de Executiv și de Parlament, la 10 zile dupa publicarea în Monitorul Oficial.
Proiectul de act normativ stabilește ca proprietarii nu vor avea dreptul sa își paraseasca sau izgoneasca animalele, sa le loveasca, schingiuiasca sau sa le supuna la eforturi inutile, fiind obligați, în același timp, sa asigure condițiile minime necesare pentru „bunastarea” acestora.
Conform proiectului de lege, prin cruzime fața de animale se va înțelege omorîrea lor, inclusiv din joaca sau perversitate, organizarea luptelor între animale, „practicarea tirului” pe animale domestice sau captive, folosirea animalelor vii la dresajul cîinilor, precum și implicarea animalelor în acțiuni de publicitate sau de cinematografie, daca aceste activitați le provoaca suferințe fizice sau psihice.
Proprietarii animalelor vor fi obligați sa le acorde acestora atenție și îngrijire, sa le ofere atît hrana și apa suficiente, cît și „un adapost corespunzator, cu posibilitați de mișcare”.
Animalele prevazute a fi taiate sau care sînt folosite în scopuri științifice vor fi supuse unor reguli de protecție specifice, fara a li se provoca suferințe inutile.
„Statul trebuie sa promoveze, prin aceasta lege, acțiunile educative asupra populației și personalului tehnic, pentru un comportament civilizat, omenesc fața de animale”, au declarat sursele citate.
Conform proiectului de lege, persoanele care vor selecționa un animal pentru reproducție vor fi obligate sa respecte caracteristicile anatomice, fiziologice și comportamentale ale speciei și rasei respective, astfel încît sa nu fie compromise performanțele și sanatatea descendenților.
Transportatorii vor fi obligați, la rîndul lor, sa asigure transportul animalelor în condiții corespunzatoare, în funcție de specie, sex și vîrsta, pentru a evita ranirea sau „epuizarea fizica” a acestora.
Ministerul Agriculturii va putea limita sau interzice importul, exportul, tranzitul și comerțul cu animale pentru motive legate de protecția animalelor sau de conservarea speciilor de animale din România.
Actul normativ mai prevede ca „gestionarea” populației canine fara stapîn și protecția animalelor folosite în scopuri științifice sau experimentale vor fi reglementate prin lege speciala. Consiliul local va avea, însa, obligația sa adopte masurile necesare pentru îngrijirea animalelor fara stapîn de pe raza localitații.
Proiectul de lege prevede și o serie de sancțiuni pentru proprietarii animalelor care nu respecta aceste obligații. Astfel, persoanele care dreseaza un animal provocîndu-i rani, dureri, suferințe inutile ori teama vor fi sancționate cu o amenda cuprinsa între doua și patru milioane de lei.
Aplicarea „relelor tratamente” asupra animalelor sau supunerea acestora la cruzimi vor fi sancționate cu o amenda cuprinsa între 3 și 6 milioane lei, respectiv între 10 și 20 milioane lei.
Daca acțiunile de cruzime sau care presupun „rele tratamente” aplicate animalelor se repeta de 3 ori în decurs de doi ani, proprietarului i se vor confisca animalele, acestea urmînd sa fie cazate într-un adapost al consiliilor locale pentru a fi „valorificate” în condițiile legii.
Proprietarii care nu vor accepta ca personalul împuternicit din Ministerul Agriculturii sau Ministerul Administrației și Internelor sa verifice locurile în care sînt ținute animalele, pentru a controla modul în care sînt respectate regulile legale de protecție a acestora, vor fi sancționați cu sume de la 6 la 10 milioane lei.
Mediafax