Conditii de calatorie in spatiul Schengen

12 01. 2002, 17:44
Începând cu data de 1 ianuarie 2002, cetațenii români posesori de pașapoarte valabile pot calatori fara vize, pentru o perioada de scurt sejur, în urmatoarele state: Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia,

Începând cu data de 1 ianuarie 2002, cetațenii români posesori de pașapoarte valabile pot calatori fara vize, pentru o perioada de scurt sejur, în urmatoarele state: Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania și Suedia.

Calatoriile efectuate într-unul sau în mai multe state din spațiul Schengen, în scopuri turistice sau de afaceri, în vederea participarii la reuniuni științifice și sportive sau vizitarii rudelor nu trebuie sa depașeasca 90 de zile pe parcursul unui semestru – luându-se în calcul prima intrare în spațiul Schengen.

Depașirea cu o singura zi a perioadei menționate reprezinta ședere ilegala și, în mod automat, la ieșirea din spațiul respectiv, datele personale din pașapoartele celor în cauza sunt comunicate Sistemului de Informații Schengen. Drept urmare, autoritațile competente instituie, pentru o perioada cuprinsa între 5 și 10 ani, masura interzicerii intrarii în statele membre Schengen fața de persoanele care nu au respectat regula șederii de pâna la 90 de zile.

Totodata, instituțiile abilitate ale statului pe teritoriul caruia s-a înregistrat șederea ilegala informeaza autoritațile române care, potrivit reglementarilor în vigoare, întreprind, fața de cei vinovați, masura retragerii pașaportului românesc pentru o perioada de pâna la 3 ani.

Decizia interzicerii intrarii în spațiul Schengen este luata, de asemenea, la cererea oricarui stat membru în situația în care, pe teritoriul sau, un cetațean român desfașoara munca la negru – indiferent de durata șederii. În acest sens, este necesar ca toți cetațenii români ce intenționeaza sa inițieze activitați lucrative – inclusiv pe termen scurt, sezonier – sa obțina înainte de a intra în spațiul Schengen vize de munca de la ambasadele statelor respective la București.

Persoanele aflate în vizite de scurt sejur pe teritoriul unui stat Schengen nu pot solicita autoritaților locale obținerea de vize pe termen lung sau pentru munca ori prelungirea valabilitații unei vize obținute anterior.

La sosirea într-un stat din spațiul Schengen, cetațenii români au obligația sa respecte legile și reglementarile locale. În acest context, semnalam ca deși termenul în care un cetațean strain trebuie sa se înregistreze la poliția locala difera de la un stat la altul, Convenția de Aplicare a Acordului Schengen prevede un interval de 3 zile lucratoare de la data intrarii.

Statele membre Schengen solicita îndeplinirea urmatoarelor condiții de intrare în spațiul respectiv: Pașaport valabil pentru înca cel puțin 6 luni de la data intrarii, cu excepția Danemarcei, unde aceasta perioada este de numai 3 luni;

Persoana sa nu fie indezirabila (sa nu aiba interdicție de intrare în vreuna din țarile membre Schengen);

Asigurare medicala.
Asigurarea medicala (de sanatate) se refera la asigurarea de asistența turistica prin care se acopera riscul de asistența oferita persoanelor aflate în dificultate în cursul unor deplasari sau al unei absențe de la domiciliu sau de la locul reședinței permanente;

Asigurare auto de raspundere civila (Cartea verde);
Stare tehnica buna a autoturismului; Pachet de servicii turistice.

În cazul în care calatoria (individuala sau în grup) se efectueaza cu servicii platite printr-o agenție de turism, trebuie prezentat, obligatoriu, în original, voucherul agenției (documentul care confirma plata și rezervarea pachetului de servicii contractat cu agenția de turism).

La punctele de frontiera ale graniței externe a spațiului Schengen, autoritațile de frontiera pot dispune masura întreruperii calatoriei persoanelor care nu au un pașaport valabil în situația ca documentul amintit este deteriorat sau falsificat, daca nu au suficiente mijloace de subzistența (o suma de bani, în EURO sau alta valuta liber convertibila, carți de credit sau cecuri de calatorie), nu poseda asigurare medicala sau bilet de calatorie dus-întors.

Masura întreruperii calatoriei la frontiera externa Schengen poate fi dispusa și atunci când autoturismul nu este asigurat sau prezinta defecțiuni tehnice ori persoana în cauza are interdicție de intrare în spațiul de referința.

Țarile candidate la Uniunea Europeana – dintre care unele constituie state de tranzit pentru cetațenii români spre spațiul Schengen – solicita aceleași condiții generale.

Sursa: www.mi.ro