Concurs International de Mountain Bike în Parâng
Potrivit specialistilor, acest traseu este complex si cel mai bun din România la aceasta ora, anumite portiuni ridicându-se la gradul de dificultate impus de competitiile mondiale.
Sportivii au început sa soseasca în Valea Jiului înca din cursul acestei saptamâni, ei având nevoie înainte de a intra în concurs de minim doua zile de acomodare cu ruta.
Primele ore ale diminetii de sâmbata au fost rezervate antrenamentelor, urmând în jurul orei 13.00 startul în calificari, iar dupa o ora de pauza etapa finala în care au fost acceptati primii 30 clasati în faza preliminara.
La start s-au înscris circa 75 de bikeri din toate colturile tarii si din Bulgaria.
Competitorii au avut de parcurs un traseu accidentat cu o lungime pe 2,6 kilometri, între Pilonul 17 (intermediar) din Masivul Parâng si poalele muntelui – zona de plecare al telescaunului – anumite portiuni fiind deosebit de periculoase.
„Este cel mai complex traseu montan, la ora actuala, din România”, a apreciat bikerul de 26 de ani George Stanila din Cluj, care practica acest sport de la vârsta de 10 ani.
Un alt concurent, debutant din Brasov, este de parere ca ultima trambulina a tarseului se ridica la pretentiile impuse de Cupa Mondiala.
Judetul Hunedoara a fost reprezentat în concurs de doi ciclisti, unul din Hateg si celalalt din Petrosani.
Sorin Parau din Hateg, legitimat din acest an la Clubul Dinamo, este si câstigatorul competitiei organizate în 2006 pe acelasi traseu. Sportivul însotit de sponsorul principal, tatal sau, recunoaste ca un astfel de sport este costisitor, dar si satisfactiile sunt pe masura.
„Ca orice alt sportiv, trebuie sa ai un mod de viata sanatos. E scump. Se impune o alimenattie sanatoasa, echipament, concursuri, dar merita”, declara Sorin Parau. Bicicleta cu care campionul a intrat în concurs depaseste suma de 200 de milioane de lei vechi.
Organizatorii au asigurat cazarea bikerilor, restul cheltuielilor fiind suportate de catre fiecare competitor în parte.
„Cam cu cinci milioane te descurci din prima, pâna în ultima zi. Numai taxa de înscriere e 20 de euro”, spune Ciprian din Bucuresti, unul dintre cei care nu a mai dfost acceptat în competitie pentru ca nu a reusit sa faca toate orele necesare acomodarii cu ruta de concurs.
Accidentarile în rândul bikerilor se tin lant, cazaturile fiind obisnuite pentru practicantii acestui sport. Desi au echipament special pentru traseul accidentat, nu au fost putini competitorii care au suferit diferite leziuni. „Daca stii sa cazi la fotbal, reusesti sa te salvezi si în sportul acesta. E important sa stii sa-ti protejezi partile neacoperite”, a mai spus Ciprian.
Reprezentantii Jandarmeriei montane si cei ai Salvamont din Parâng au monitorizat întreaga perioada de sedere a sportivilor în zona.
„Au fost mai multe cazaturi. Astazi (sâmbata – n.r.), un sportiv din Bulgaria a cazut si si-a rupt o coasta, dar e în regula, a urcat înapoi în munte. În cursul zilei de ieri (vineri – n.r.) a avut loc un accident mai sever, unui biker i-a intrat, în cazatura, un lemn în mâna si a fost transportat la spital la Petrosani, iar astazi (sâmbata) un bulgar a avut aceeasi soarta numai ca creanga i-a perforat muschiul piciorului „, a spus unul dintre jandarmii montani care asigura perimetrul competitiei.
Premiile puse în joc sunt de 700 de euro pentru locul I, 500 de euro pentru cel clasat pe pozitia a doua si 300 de euro pentru locul trei. Valoarea mica a premiilor este motivul pentru care – sustin bikerii din Parâng – nu se înghesuiesc sportivii din strainatate sa vina în România.
„Macar 1.000 de euro ar trebui sa fie premiul, pentru ca sa merite sa vina un strain”, a opinat Popica, un alt biker din Bucuresti.
Turistii au urcat si ei sâmbata în Parâng. Unii pentru a vedea competitia de bikeri, altii doar pentru agrement.
În jurul orelor prânzului circa 3.000 de turisti se aflau în Masivul Parâng din Valea Jiului.