Cei 20 de finaliști au fost evaluați în funcție de lungimea cozii, atitudine și „drăgălășenia” nasului. Criteriul suplimentar de departajare în cazul egalității de puncte a fost originalitatea îmbrăcăminții. (Nu s-a specificat dacă a fost luată în calcul și… intensitatea mirosului specific al acestor animale).
Participanții au fost pregătiți timp de luni de zile de către stăpânii lor pentru a se prezenta cât mai bine în fața juriului.
Sandra Vaughan, stăpâna a doi dintre sconcșii participanți la concurs a declarat presei că proprietarii animalelor de companie exotice sunt considerați „un pic ciudați”, astfel că pentru ea a fost o cazie minunată pentru a se întâlni cu oameni „destupați la minte”.
„A fost o zi bună, toată lumea s-a simțit bine, iar animalele s-au comportat bine, cu excepția lui Pepe a mea. Se pare că nu îi plac alți sconcși, așa că sunt plină de zgârieturi”.
Jordi Alba, câștigătoarea absolută
Trofel de Cel mai frumos sconcs, alături de Cea mai frumoasă femelă, a fost adjudecat de Jordi Alba, care a fost apreciată de juriu pentru personalitatea ei agitată și pentru caracteristicile ei „adorabile”.
Paddy, irlandezul supraponderal, a fost desemnat cel mai frumos mascul
Cel mai frumos mascul a fost declarat „grăsanul” Paddy, un sconcs irlandez.
Chiar dacă sunt mai scumpi decât câinii sau pisicile, sconcșii au început să devină animalele preferate de companie ale britanicilor datorită personalității lor puternice. Speranța lor de viață este de circa 13 ani, perioadă în care stăpânul trebuie să reziste mirosului emanat de aceștia, pentru că, începând din 1997, s-a interzis eliminarea glandelor care produc substanța care produce mirosul specific.