Concluzie: Vegetarianismul extrem este o iluzie
Desi natura ne-a inzestrat cu un organism omnivor (si cu canini) se pare ca unii oameni considera ca le este mult mai bine daca inlocuiesc carnea cu alte alimente din care sa isi extraga aceiasi nutrienti.
Pana si vedetele romanesti au ales aceasta cale, incercand noul trend bio de protejare a organismului dar si a mediului inconjurator.
Vegetarienii care exclud consumul oricarui produs animal fie el carne, lapte, oua, branza sau chiar miere, sunt numiti Vegani sau vegetarieni puri, desi unii rezerva acest termen doar celor care evita pana si purtarea hainelor cu provenienta animala (piele, blana, matase, lana).
Veganii nu cumpara nici produse cosmetice care contin ingrediente testate pe animale sau cu provenienta animala.
Din cauza divergentelor culturale sau a nenumaratilor altor factori interni sau externi, vegetarienii se ramifica pe urmatoarele categorii:
Lacto-ovo-vegetarieni – nu se ating de carne insa consuma produse precum oua sau lapte. In schimb acestia nu mananca branza facuta din cheag. Aceasta este cea mai intalnita forma de vegetarianism in Europa si America.
Lacto-vegetarieni – Acestia au o dieta care nu contine carne sau oua insa se bazeaza pe consumul produselor lactate (lapte, branza, iaurt, unt). O astfel de forma se intalneste mai des in India.
Ovo-vegetarieni – Dupa cum v-ati prins acestia nu consuma carne sau lactate insa includ in regim oua.
Macrobiotici – Din motive spirituale sau filozofice cei care urmeaza acest regim incearca sa isi mentina un echilibru prin mancare, avand o dieta structurata pe 10 nivele, devenind din ce in ce mai restrictiva pe parcurs. Nu toate nivelele sunt vegetariene insa toate exclud carnea si produsele animale. Nivelele superioare exclud chiar si fructele si legumele, conducand spre ultimul nivel care consta intr-o dieta cu orez brun.
Naturisti – Acestia consuma in general cruditati iar mancarea o prepara la o temperatura mai mica de 37 de grade Celsius, pentru a pastra toate enzimele si nutrientii cat si vitaminele si mineralele.
Fructarieni – Sunt consumatori numai de fructe, nuci, seminte, vinete, rosii si alte produse vegetale care pot fi adunate fara a face rau plantei sau copacului (unii acceptand strict fructele sau legumele care au cazut singure). Aceasta forma este foarte disputata, deoarece unii spun ca o dieta numai cu fructe ar putea duce la malnutritie.
Flexitariani – Sunt persoanele care consuma carne ocazional. Un flexitarian poate urma o dieta vegetariana acasa dar poate consuma carne la o masa in oras.
Dupa cum se poate vedea, oamenii vor sa ajute planeta incercand sa elimine consumul de carne sau de produse cu origine animala indiferent ca sunt motive fizice, etice, spirituale sau filozofice.
Lista produse cu provenienta animala
Ce nu stiu multi este ca, fara sa vrea, ei consuma, sau iau contact cu, zilnic, produse de provenienta animala fara sa isi fi imaginat vreodata acest lucru.
Iata mai jos o lista cu produse in compozitia carora intra produse animale (in cazul de fata sursa fiind vita), produse pe care le consumam, zi de zi, fara nicio reticenta:
- Creier de vita – Crema anti-imbatranire, medicamente.
- Sange de vita – Paste, imitatii de oua, amestecuri pentru tort, vopseluri si cerneluri, adezivi, minerale, medicamente, materiale pentru laboratoare de cercetare.
- Copite sau coarne de vita – Adezivi, materiale plastice, mancare de animale, film foto, sampon si conditioner, produse pentru laminare, tapet, placaj.
- Organe interne de vita – Corzi pentru instrumente muzicale, corzi pentru racheta de tenis, hormoni, enzime, vitamine, alte medicamente.
- Laptele de vita – Adezivi, plastice, cosmetice, medicamente.
- Piele de vita – Gelatina, arome, tapet, adezivi, medicamente, smirghel, rigips.
- Grasimea de vita – Guma de mestecat, lumanari, detergenti, balsam de rufe, deodorant, crema de ras, parfum, cosmetice, creme si lotiuni, creioane, vopsea, uleiuri si lubrifianti, biodiesel, plastice, agenti impermeabilitate, ciment, ceramica, creta, explozivi, artificii, chibrite, antigel, linoleu, cauciuc, textile, medicamente.
Cu parere de rau pentru vegetarieni, concluzia finala este ca nu putem trai fara a sacrifica animalele, fiind inconjurati de fel de fel produse care contin si „componente” de origine animala.