Concertele în Fortnite. Șeful Pokemon Go: Metaverse este un „coșmar distopic”
John Hanke, CEO al Niantic, compania care administrează jocul Pokemon Go, a declarat că metaverse, un concept la modă în aceste zile, este un „coșmar distopic”.
Declarația lui vine la scurt timp după ce Mark Zuckerberg a anunțat că vrea să transforme Facebook, una dintre cele mai mari rețele de socializare din lume, într-un astfel de univers. O altă companie care promovează conceptul este Epic Games. Aceasta organizează frecvent enevnimente, precum concerte live, în jocul video Fortnite.
Conceptul metaverse este descris, grosso modo, ca locul în care lumea reală să întrepătrunde cu cea virtuală. Un exemplu actual sunt concertele susținute de unii artiști în jocuri video. Ariana Grande a susținut unul în Fortnite în acest weekend.
Hanke a scris, într-o postare, că metaverse nu este o evoluție sănătoasă, naturală, a internetului. El a spus că marile companii de tehnologie ar trebui să evite viitorul descris în cartea „Ready Player One”, în care autorul Ernest Cline descrie o lume care încearcă să scape de realitățile cotidiene reale dure (o societate dominată de război) într-o lume virtuală.
„De fapt, aceste romane au servit ca un avertisment despre un viitor distopic în care tehnologia a evoluat greșit”, a scris Hanke, care a notat că termenul de metaverse a fost inventat de Neal Stephenson, unul dintre autorii lui preferați, în cartea „Snow Crash”.
Șeful Niantic crede că oamenii au evoluat în așa fel încât să aibă nevoie să se conecteze cu cei din jur și să meargă în natură. „Tehnologia ar trebui folosită pentru a face aceste experiențe de bază mai bune – nu ca să le înlocuiască”, a explicat el.
Poziția lui Hanke este oarecum neașteptată. El conduce o companie care folosește realitatea augmentată (AR) în celebrul joc Pokemon Go. Totuși, în AR elementele virtuale sunt plasate în viața reală, nu o înlocuiesc total. Mai mult, jocurile Niantic îi încurajează pe oameni să iasă afară și să facă mișcare.