Turneul SoNoRo Conac IX ajunge la final și încheie perfect cercul deschis în luna iulie în București, cu un concert la Palatul Mogoșoaia, pe 11 septembrie 2021, de la ora 19:00, conform unui comunicat remis Apropo.
Programul acestor ultime patru concerte SoNoRo Conac este alcătuit din lucrări de Jean Sibelius, Clara Schumann, Maurice Ravel, Fritz Kreisler, Nikolai Rimski-Korsakov, Ludwig van Beethoven, în interpretarea muzicienilor Anna-Liisa Bezrodny (vioară), Sabin Penea (vioară), Răzvan Popovici (violă), Eduard Zecheru (violoncel) și Cristiana Mihart (pian).
Concertul de la Palatul Mogoșoaia va cuprinde și un program surpriză de muzică fado cu cântăreața portugheză Ana Margarida da Fonseca Ferreira Pinto.
Născută în Portugalia, în 1983, Ana Margarida este una dintre cele mai recunoscute voci ale comunității Fado, stil muzical tradițional portughez, care în 2011 a intrat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
„Vom încheia cea de-a IX-a ediție SoNoRo Conac în cel mai frumos mod, cu o invitată specială, una dintre cele mai mari cântărețe de fado din Portugalia. În acest mod aducem împreună patrimoniul arhitectural cu cel muzical, o îngemănare care va da un farmec aparte finalului unui turneu la fel de improbabil ca cel de anul trecut.
Am reușit și de data aceasta să ajungem în toată țara și să oferim publicului bucuria muzicii, a întâlnirii cu semenii și a speranței unei întoarceri la normalitate. Anii aceștia, mai mult ca altădată, am simțit importanța misiunii noastre de artiști, din bogata emoție venită dinspre cei care au participat la concerte și care ne-au împărtășit din recunoștința lor prin aplauze și cuvinte calde. Anul viitor urmează sărbătorirea celor 10 ani de SoNoRo Conac, prilej de a celebra cu ajutorul muzicii cele mai frumoase spații din țara noastră și, sperăm, posibilitatea de a concerta din nou în fața unui public numeros”, declară Răzvan Popovici, directorul turneului SoNoRo Conac.
Palatul Mogoșoaia, 11 septembrie, ora 19:00
Palatul a fost edificat până în 1702 în stil brâncovenesc, data de începere a construcției nefiind cunoscută. Lucrarea a fost terminată în ziua de 20 septembrie 1702, conform pisaniei de pe latura de răsărit a palatului.
După 1714, când Constantin Brâncoveanu a fost executat la Constantinopol împreună cu întreaga sa familie, toată averea familiei a fost confiscată de otomani, iar palatul a fost transformat în han. Răscumpărat de domnitorul Ștefan Cantacuzino, el a revenit apoi marelui ban Constantin Brâncoveanu, nepotul domnitorului, și a rămas în posesia familiei până la începutul secolului al XIX-lea. Palatul a fost devastat de otomani în timpul războiului ruso-turc din 1768-1774. O nouă distrugere a palatului a avut loc cu ocazia revoluției din 1821, când ultimul urmaș al Brâncovenilor, Grigore Brâncoveanu, a fugit la Brașov și clădirea a fost ocupată de panduri. După moartea lui Grigore în 1832, palatul a rămas moștenire fiicei sale adoptive, Zoe Mavrocordat. A fost renovat între 1860–1880 de Nicolae Bibescu, care a construit și cavoul familiei în parcul palatului, și vila Elchingen din apropiere. În timpul celui de Al Doilea Război Mondial, palatul a fost loc de întâlnire al diplomaților aliați, fiind, pentru câteva luni, închiriat legației elvețiene din România. După 6 martie 1945, moșia a fost naționalizată forțat de guvernul comunist, Martha Bibescu obținând de la autorități declararea ca monument istoric a palatului, pe care încă îl mai deținea.
În prezent, Palatul Mogoșoaia adăpostește Muzeul de Artă Brâncovenească și este un important punct de atracție turistică.
Accesul la concertul SoNoRo Conac de la Palatul Mogoșoaia este gratuit, pe bază de invitație sau prin rezervarea locului aici.
Foto: SoNoRo
CITEȘTE ȘI: Festivalul Enescu: 32 de orchestre de top din 14 țări vin la ediția jubiliară